Iordan Stavar a inventat dispozitivul care economiseşte combustibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei Inventatorilor Independenţi spune că a inventat un dispozitiv care creşte puterea motorului cu 20% şi reduce consumul de combustibil cu 90%.

Iordan Stavar este creator de când se ştie. A lucrat de tânăr într-un institut de cercetare şi a văzut cum prind viaţă ideile. În urmă cu aproape 20 de ani, a devenit inventator independent şi a creat o serie de dispozitive cu aplicabilitate în diverse domenii.

Astfel, el a depus la OSIM cereri de brevete de invenţie pentru: Bacul pentru acumulatoarele auto, Masca compactă pentru aparatul uman bronho-pulmonar, Dispozitivul pentru administrarea ionilor salini, Dispozitivul de aerare al ţigărilor. Este coautor la mai multe invenţii înregistrate în SUA, iar în prezent lucrează la proiectarea unui parc energetic în Marea Neagră.

Motoarele pot consuma cu 90% mai puţin

Ultimul şi poate cel mai sonor dintre proiectele sale este Dispozitivul auto pentru reducerea consumului cu 90%. „Dispozitivul poate fi ataşat atât motoarelor cu carburaţie cât şi celor cu injecţie, putând fi asimilat uşor pe linia de fabricaţie existentă cu modificări minore. De asemenea, poate fi ataşat şi la motoarele diesel cu injecţie common-rail“, a explicat inventatorul.

Iordan Stavar mai spune că această invenţie creşte puterea motorului cu 20%, reduce uzura la minimum şi elimină tendinţa motorului de a se încinge, păstrându-l la o temperatură constantă. Cel mai important beneficiu este reducerea consumului de carburant cu 90%. „Acest dispozitiv poate fi aplicat în toate domeniile, de la motoare auto la nave maritime. Cel mai mare câştig pentru noi nu ar fi neapărat faptul că vom cheltui mai puţin pe combustibil, ci că vom respira un aer mai curat. Mai multe detalii tehnice nu vă pot furniza pentru a păstra secretele invenţiei“, a adăugat inventatorul.

Vrea investitor român

Iordan Stavar este co-autor la această invenţie şi împreună cu partenerii săi a lucrat la ea mai mulţi ani. Acum încearcă să omologheze prototipul în România şi să găsească investitori în ţară. „Dacă în România nu se va putea investi ne vom îndrepta atenţia către străinătate“, a spus Iordan Stavar. Inventatorul a adăugat că o astfel de invenţie are implicaţii economice şi politice şi că marii coloşi ai industriei de automobile nu vor fi de acord să renunţe la consumul mare de combustibil pentru că sunt prea multe interese financiare la mijloc.

El se declară dezamăgit de modul în care funcţionează domeniul inventicii în România pentru că, deşi inventatorii români câştigă zeci de premii anual la concursurile internaţionale, ideile lor nu sunt puse în practică în ţara lor. „Oamenii de afaceri sunt de cele mai multe ori grăbiţi şi suspicioşi. Nu au timp să aştepte ca o idee să devină profitabilă. Din această cauză minţile luminate pleacă sau aleg să-şi vândă ideea în afara graniţelor“, a spus cu dezamăgire în voce Iordan Stavar.

Întrebări şi răspunsuri

Cum doriţi să vă puneţi în practică invenţia?

Invenţia este Made in Romania şi poate aduce atât investitorilor cât şi statului român beneficii financiare si de imagine deloc de neglijat. Sper ca un investitor romîn să-şi dea seama de importanţa acestei invenţii.

Criza este o piedică pentru o astfel de investiţie?

Einstein spunea: „Să nu pretindem că lucrurile se schimbă dacă întodeauna facem aceleaşi lucruri. Criza este cea mai binecuvantată situaţie care poate apărea asupra ţărilor şi oamenilor, pentru că ea atrage după sine progrese. În perioadă de criză se nasc invenţiile, descoperirile şi marile strategii. Adevărata criză este criza incompetenţei“.

Ce-i place

„Îmi plac lucrurile bine făcute, îmi place competiţia, îmi plac plimbările în natură.
Consider că evadarea în natura este un remediu pentru a scăpa de stresul cotidian“, spune inventatorul.

Ce nu-i place

„Nu îmi place când văd nedreptate şi nu îmi place când văd că românii nu sunt uniţi“, a mai spus Iordan Stavar.


Profil

Preşedintele şi principalul membru fondator al Worldwide Independent Inventors Association

Familie: Este necăsătorit

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite