Bucureşti: Ionel Pană, mecanicul instrumentist (GALERIE FOTO ŞI VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul care lucrează la Şcoala 190 s-a apucat de cântat la vârsta de şase ani, în formaţia de fluieraşi a comunei natale, ajungând apoi instrumentist la „Cununa Carpaţilor“.

Încă din fragedă pruncie a manifestat talent artistic şi, mai ales, acela de a cânta la instrumente muzicale tradiţionale, precum fluierul sau naiul. Primul profesor care i-a remarcat talentul a fost Valentin Ciobanu, la îndemnul căruia şi-a început cariera muzicală în Formaţia Mică de Fluieraşi a comunei natale Dobroteşti din judeţul Teleorman. Cântăreţul s-a urcat pentru prima oară pe scenă la vârsta de doar 8 ani, la Festivalul de la Năvodari. (GALERIE FOTO)

În 1967 s-a mutat în Bucureşti, dar abia 11 ani mai târziu, la 1 noiembrie 1979, avea să obţină un post de instrumentist în Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaţilor“, alături de care a rămas până în iulie 2002.

A cântat în toată lumea

În prezent, Ionel cântă la fluier, nai, caval şi cimpoi, iar de-a lungul timpului el a participat, împreună cu cei din ansamblul folcloric din care făcea parte, la numeroase turnee naţionale şi internaţionale. Primul său concert în străinătate s-a petrecut la Festivalul Mondial din Coreea, în anul 1980, dar spune că cele mai frumoase amintiri le are legat de Festivalul Mondial de la Moscova, din 1985 şi de festivalulurile de la Năvodari.
Instrumentistul se poate lăuda că a cântat, până acum, alături de marii cântăreţi români şi nu numai. Spre exemplu, dintre cei alături de care a urcat pe scenă îi putem enumera pe Sofia Vicoveanca, Benone Sinulescu, Ştefan Hruşcă şi Mirabela Dauer.
„Am cântat la Săptămâna Culturii Româneşti la Hotelul Marriott, la Palatul Regal atunci când veneau delegaţii oficiale, dar şi la târguri şi expoziţii de tot felul“, mărturiseşte Ionel. Din  păcate, spune el, muzica populară nu mai e căutată aşa cum era pe vremuri. „Din cauza manelelor, folclorul aproape a murit. Până în ’90 mergea foarte bine, apoi însă concertele s-au împuţinat şi nu se mai plăteşte bine“, explică instrumentistul.

Acum are alt public

Deşi are aproape 50 de ani de experienţă muzicală, Ionel lucrează din anul 1999 ca mecanic de întreţinere la Şcoala Generală nr. 190 „Marcel Peneş“ din Capitală. Asta pentru că a absolvit, pe lângă Şcoala Populară de Artă, şi Liceul Industrial „Autobuzul“, în urma căruia a obţinut diplomă de mecanic auto. Nu e prima sa slujbă în afara mediului artistic, pentru că a mai lucrat, până în 1999, la Uzina Rocar.
Dacă odată era chemat la zeci de concerte, acum spectacolele s-au împuţinat. Aşa că Ionel s-a reprofilat: cântă la cercurile pedagogice, la simpozioanele şi la toate petrecerile care au loc în incinta şcolii unde lucrează. De asemenea, el primeşte oferte şi de la alte şcoli sau grădiniţe din Bucureşti pentru a cânta la serbările şcolare. „Spre exemplu, am fost sunat săptămâna trecută cineva de la o şcoală din cartierul Militari şi m-a invitat să cât acolo. Anul acesta am cântat, practic, numai în şcoli şi grădiniţe“, mărturiseşte Ionel.


Profil
Născut: 27 iulie 1954, Dobroteşti, Teleorman
Studii: Liceul Industrial „Autobuzul“; Şcoala Populară de Artă din Bucureşti
Familie: Este căsătorit cu Lenuţa şi au împreună o fiică, Liliana, în vârstă de 29 de ani

Ce-i place
„Îmi place foarte mult folclorul. De asemenea, îmi place să muncesc şi să cânt“, spune instrumentistul.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac fumatul şi băutura. Să bei un pahar este ok, dar nu îmi place excesul“, mărturiseşte Ionel.

Întrebări şi răspunsuri

Câte turnee aţi susţinut în străinătate?
Este greu de spus, cred că am avut 2-3 turnee pe an. Am fost în Franţa, Belgia, Irlanda, Slovenia şi multe alte ţări. În ultimii doi ani însă, n-am mai concertat în străinătate.

Cei alături de care aţi început să cântaţi mai profesează?
Da, unii dintre ei mai cântă. Chiar ne-am gândit să ne strângem toţi, aşa cum am fost la început, să înfiinţăm o formaţie de fluieraşi şi să susţinem concerte.

Ionel Pană cântând la fluier

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite