Bucureşti:Despre cultură şi intelectualii români, la “Conferinţele Teatrului Naţional”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape de închiderea actualei stagiuni teatrale, profesorul Vintilă Mihailescu  va intreprinde o incursiune argumentativă în  teritoriul circumscris întrebării ”La început a fost cultura?”. Conferinţa va avea loc duminica viitoare, 6 iunie 2010, la sala Atelier , de la ora 11.00

După ce va trece în revistă cele două mari abordări europene asupra dezvoltării societăţii, respectiv, “raţionalisul metodologic” şi “empirismul metodologic”, cum au fost definite de antropologul britanic Edmund Leach, conferenţiarul va analiza motivele pentru care intelectualii români au avut, dintotdeauna, o preferinţă exclusivistă pentru raţionalism.

Domnia sa va expune motivele acestei înclinaţii şi va analiza consecinţele impunerii acestei opţiuni asupra vieţii sociale din România, în trecut şi în prezent.



Despre  Vintilă Mihăilescu

Licenţiat şi doctor în psihologie al Universităţii din Bucureşti, Vintilă Mihăilescu a fondat în 1990 Societatea de Antropologie Culturală din România, a fost  profesor invitat la numeroase universităţi din Europa şi este în prezent profesor de antropologie şi şeful catedrei de sociologie de la Scoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Colaborator permanent al Dilemei Vechi, Vintilă Mihăilescu a fost între 2005 şi 2010 directorul general al Muzeului Ţăranului Român.

Specializat în comunităţi rurale, a publicat în 1999 la editura Paideia, "Fascinaţia diferenţei", în care rezumă şi comentează douăzeci de ani de cercetări în teren efectuate în nordul Gorjului. Au urmat "Socio-hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei",  Paideia, 2000, "Vecini şi Vecinătăţi în Transilvania",  Paideia, 2002, "Socio-hai-hui prin arhipelagul România", Polirom, 2006, "Antropologie. Cinci introduceri", Polirom, 2007 şi "Cotidianul văzut de aproape. Etnografii urbane", Polirom, 2010. A editat de asemenea volume de specialitate în Belgia, Franţa, Canada şi Germania, iar o selecţie din articolele sale publicate în Dilema Vechea fost publicată şi în Serbia.

În ultima vreme, interesele sale de cercetare se îndreaptă, pe de o parte, spre teoria şi istoria disciplinei, iar pe de altă parte, spre antropologia urbană.




Pentru mai multe informaţii legate de bilete:

021. 314. 71. 71 (Agenţia de bilete)

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite