S-au spart graniţele online-ului: Internetul i-a salvat viaţa lui Daniel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donaţiile adunate în timp record cu ajutorul internetului pot salva de la moarte un tânăr de 29 de ani. Diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică în octombrie anul trecut, Daniel Răduţă este pe punctul de a realiza un transplant de măduvă care să-i salveze viaţa.

Mobilizarea virtuală incredibilă de strângere a donaţiilor pentru Daniel demonstrează că internetul a devenit o armă de organizare puternică. Şapte prietene ale bărbatului, pe care el le numeşte „zâne”, au pus în mişcare un „angrenaj” cu mai multe rotiţe şi au reuşit să acopere mare parte din online-ul românesc într-un timp aproape record: 5 luni.

Au reuşit să implice peste 25.000 de români în povestea lui Daniel! Pe Facebook, pe Twitter sau pe bloguri personale, toată lumea  a răspândit strigătul lui de ajutor care nu a rămas fără ecou. S-au organizat chiar licitaţii şi concerte pentru strângere de fonduri.

Grupul de fete s-a mişcat rapid. Ştiau că pentru Daniel ceasul ticăie într-o numărătoare inversă. Doctorii de la spitalul Fundeni i-au mărturisit tranşant că timpul lui se măsoară în luni. Pofta de viaţă a bărbatului este cu atât mai mare cu cât soţia sa, Raluca, îi va oferi primul copil, un băieţel, săptămâna viitoare.

Fratele este vizat ca donator

Transplantul de măduvă care l-ar salva costă aproximativ 110.000 de euro, fără a include tratarea eventualelor complicaţii sau tratamente suplimentare necesare, care ajung până la alţi 50.000 de euro.

Până în momentul de faţă s-a adunat puţin peste 80.000 de euro, sumă care a putut da naştere unor negocieri cu două spitale din Roma şi Milano, ce s-au arătat dispuse să-i facă operaţia şi să accepte achitarea resturilor de costuri după intervenţie. De fapt, donatorul care ar putea să-i salveze viaţa lui Daniel este însăşi fratele său, în vârstă de 23 de ani.

Medicii i-au spus că genele lor sunt parţial identice, adică sunt compatibile 5 din 6. Acest „parţial” poate fi o aşteptare înfricoşătoare. Dacă spitalul care va accepta să-i facă transplantul va decide, în urma unor noi investigaţii medicale, că şansele de reuşită a intervenţiei sunt scăzute, îi vor căuta un donator compatibil în registrele internaţionale. Practic, asta înseamnă că ar trebui să mai aştepte vreo 3 luni, şi nu 2-3 săptămâni, cum s-ar întâmpla dacă lucrurile ar merge bine. Plus că şi costurile ar creşte cu vreo 50.000 de euro.

Chiar şi-aşa, Daniel priveşte optimist situaţia: „Mă rog totuşi să iasă analizele bune. Dacă nu, asta e, voi aştepta câteva luni. Oricum, e vorba de luni şi nu de ani, faţă de cât aş aştepta pe o listă de donatori din spitalele româneşti. Noi, de-aici nu suntem conectaţi la acest registre internaţionale. Ciudat! La fel de perplex m-au lăsat şi nişte spitale din Europa de Vest care habar n-aveau că România este intrată în UE”.

Lumea virtuală nu este întâmplătoare în viaţa bărbatului, motiv pentru care a avut o vlagă intuiţie despre cum îl va ajuta: „Bănuiam că va exista  solidaritate, am lucrat în IT şi îmi dau seama cât de repede se produce efectul de bulgăre de zăpadă. Chiar m-au lăsat fără cuvinte toţi oamenii ăştia care au sărit în ajutorul meu”.

Astfel se explică şi solidarizarea unor nume cu rezonanţă care sunt foarte populari şi pe internet şi care au adus donaţii pentru acest caz: Mircea Badea, Mile Cărpenişan, Mihnea Măruţă, Victor Ciutacu sau Iulian Comănescu.

Efortul depus de prietenii lui Daniel bate de departe orice aşteptări. Mobilizarea lor i-ar face invidioşi chiar şi pe organizatorii balului de caritate organizat anual de celebra Leslie Hawke. La ultima ediţie, aceştia au reuşit să liciteze pentru piesa de rezistenţă a evenimentului o pereche de pantofi a Madonnei, doar 10.000 de euro.

Donații

Prin telefon apelabil doar din reţeaua Romtelecom

0900 900 115 donţie de 5 Euro 0900 900 110 donatie de 10 Euro

În conturile deschise la Banca Transilvania
EUR: RO72BTRL06404201F02712XX
RON: RO57BTRL064013HAF02712XX

Mi multe detalii pe site-ul lui Daniel: www.danielraduta.ro

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite