Bucureşti: Insula de lux a Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magazinul cochet „Le Manoir“ de pe strada Episcopiei, aduce în spatele Ateneului Român un colţişor de ParisDelicatesele şi peste 1.000 de soiuri de vin ambalate în sticle elegante, şampanii sau armagniac, sunt aşezate cu grijă în rafturi, fiecare la locul ei pentru a se păstra în condiţii optime.

„Nu vechimea asigură calitatea unui vin, ci felul în care este păstrat“, decretează Cristian Preotu, cel care deţine magazinul „Le Manoir“ şi totodată franciza uneia dintre cele mai prestigioase firme de gastronomie din Franţa, „Comtese du Bary“.

Tânărul om de afaceri, în vârstă de 32 de ani a deschis acest magazin, alături de soţia sa, acum cinci ani, după ce şi-a petrecut 14 ani în Franţa.

Cu o cifră de afaceri de peste două milioane de euro, firma sa este una dintre cele mai importante pe piaţa bucureşteană. „Însă nicio astfel de firmă nu se poate susţine doar prin ea însăşi, sunt necesare activităţi auxiliare, la fel cum se întâmplă şi în cazul marilor lanţuri hoteliere“, explică Preotu.
 
În permanenţă, în magazinul de pe strada Episcopiei, învăluit într-un aer de eleganţă şi mister, se găseşte marfă în valoare de 600.000 de euro, asta însemnând atât vinuri româneşti, franţuzeşti, italieneşti sau spaniole, cât şi dulciuri şi produse culinare dintre cele mai rafinate.

Astfel, 125 de grame dintr-un caviar din Iran, despre care patronul magazinului spune că este cel mai bun din lume, costă  3.888 de lei. În perioada Sărbătorilor de Iarnă, din magazin s-a vândut marfă şi de 25.000 de euro, într-o singură zi.

Vinuri, de la 35 la 3.400 de lei
Robert este amfitrionul magazinului, mereu pregătit să-ţi vorbească despre soiurile de vin din rafturi sau despre rafinatele dulciuri franţuzeşti.

Cu o ţinută parcă desprinsă din cele mai pretenţioase restaurante din Franţa, te întâmpină reverenţios şi parcă îţi vine să-i spui „Bonjour“ în loc de „Bună ziua“. De cealaltă parte, Cristian Preotu, cu un melanj între accentul ardelenesc şi cel franţuzesc, începe prezentarea celor mai deosebite vinuri pe care le are în stoc.

Dintr-un frigider îmbrăcat în lemn scoate o sticlă de vin care valorează 3.400 de lei. Acesta este cel mai scump vin dintre toate. „Este un Chateau Lafite Rothschild din 1999. Înainte de Sărbători am avut un vin de 5.000 de euro, care însă s-a dat“, spune Cristian Preotu. Alături sunt vinurile mai ieftine.

Preţurile lor pornesc de la 35 de lei. Atât valorează un Kressman Grande Reserve din 2008. Cel mai vechi vin pe care îl are Cristian Preotu în micuţul său magazin este din 1918 şi valorează câteva mii de euro. „S-ar putea să fie un vin mort, este foarte vechi. Asta cu vinurile vechi din pivniţele lui Ceauşescu este o prostie.

Calitatea vinului este dată de o multitudine de factori, nu de vechime. Un vin de anul acesta poate să fie mai bun decât unul de acu zece ani, de exemplu“, explică Cristian Preotu.

La sfârşit de criză
Cristian Preotu a prins drag de vinuri în anii pe care i-a petrecut în Franţa. „Acolo masa e o tradiţie, mai ales duminica.

Masă de la care nu lipseşte vinul“, povesteşte el. De-a lungul timpului i-a cunoscut pe toţi producătorii francezi, cărora le-a câştigat încrederea.
„Ei trebuie să aibă încredere în tine că nu le strici prestigiul. Pentru că dacă eu îi păstrez prost un vin, i-l stric şi atunci îi pun în joc prestigiul“.

Există trenduri şi în materie de vinuri. Anul trecut, de exemplu, a fost anul aurului, acum doi ani a fost anul violet, iar anul acesta se poate simplitatea.

„E anul de după criză. Vorbind cu furnizorii din afară am luat pulsul pieţei şi se poate observa că se dezgheaţă, semn că s-a sfârşit criza“, apreciază omul de afaceri. El consideră că raportul preţ-calitate este elementul care descrie cel mai bine afacerea sa. „Vinul este un aliment. Preţurile aberante de peste 10.000 de euro sunt pentru vinuri-bibelouri. Vinul acesta nu-l cumperi să-l bei“, încheie Cristian Preotu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite