Bucureşti: Îngheţaţi la datorie FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii, gunoieri şi vânzătorii ambulanţi îşi fac meseria în stradă pe un ger de crapă pietrele. La temperaturi de -16 grade Celsius, oamenii cu meserii în aer liber au fost la serviciu încă de la primele ore ale dimineţii.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE

Citiţi şi:

Trei trenuri sunt blocate din cauza unei deraieri

Braşov: Gerul a rupt liniile de troleibuz

Operatorii privaţi de transport şi-au anulat cursele în ţară

Nu scăpăm de ger nici în următoarele 48 de ore

La ora 8.30, Cătălin Apostolu era deja împreună cu mama şi unchiul la intersecţia şoselelor Colentina cu Doamna Ghica, vânzând ziare şoferilor care se încumetau să deschidă geamul şi să cumpere „o gazetă vagaboandă“, cum le zice el tabloidelor mondene.

„Doar astea se mai cumpără şi, în general, de taximetrişti. Mai merg şi cărţile şi DVD-urile“, spune băiatul, făcându-şi curaj să-şi scoată mănuşile pentru a-şi aprinde o ţigară. E ger şi asta se poate vedea pe termometrul stradal de la câţiva paşi distanţă. Arată -16 grade Celsius.

El rezistă cât de cât pentru că e tânăr, în schimb, mama lui, Valeria, s-a ehipat cu trei pulovere şi o geacă şi chiar şi aşa nu poate sta în ger mai mult de două ore. „Ieri dimineaţă am dus ziarele înapoi pentru că n-am mai putut“, se plânge femeia.

„Dacă am bani de ceai cumpăr, dacă nu, nu!“

La datorie sunt şi Aurica Popa, cu nora Daniela. De doi ani, femeia adună gunoaiele de pe stradă, iar frig ca zilele astea n-a mai pomenit. Îndură pentru că trebuie să-şi întreţină familia şi nepoţica de câţiva anişori. Când e întrebată cum îndură frigul, răspunde firesc: „mergând, dacă stau pe loc îngheţ“.

E echipată cu pantalonii de pijama şi alte două perechi de la trening, acoperite de uniforma albastră de măturător. Mai are în buzunare o pereche de mănuşi de rezervă în cazul în care se udă cele din mâini, căutând prin zăpadă gunoiul împrăştiat. Are program de la 6.00 la 15.00 şi nu se încălzeşte cu nimic. „Dacă am bani de ceai cumpăr, dacă nu, nu!“, spune simplu femeia.

Poliţiştii care dirijează intersecţiile nu pot face niciun compromis în ceea ce priveşte uniforma: nu au voie cu fesuri sub cască şi trebuie să aibă pantalonii de stofă la dungă, chiar dacă ar fi preferat unii de schi. Agentul Radu Bumbăcel avea grijă dimineaţă să nu se întâmple incidente la intersecţia şoselei Ştefan cel Mare cu Bulevardul Văcărescu şi, din când în când, mai trăgea o fugă la maşină pentru o gură de ceai cald.

Măsuri de protecţie pe ger

Firmele care îşi desfăşoară activitatea în aer liber trebuie să le asigure angajaţilor o pauză pentru termoreglarea organismului, atunci când temperaturile sunt scăzute. De asemenea, angajatorul trebuie să asigure echipament special de protecţie, precum haine groase, şi să le ofere între 0,5 şi 1 litru de ceai cald, zilnic, fiecărui angajat. În ultimele 24 de ore, 11 români au murit de frig.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite