Bucureşti: Ilie Puf creşte porumbei de peste cinci decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilie creşte şi antrenează porumbei încă din 1958. Când a fost trimis în Franţa din cauza serviciului, a făcut o pauză de câţiva ani, dar la revenirea în ţară şi-a reluat activitatea.

Porumbeii sunt cea mai mare pasiune a lui Ilie Puf, sau nea Ilie, aşa cum este cunoscut printre columbofili. Dacă vorbeşte despre păsări cu greu poate fi oprit, iar prin parantezele pe care le tot face încearcă să sublinieze importanţa porumbeilor voiajori de-a lungul istoriei.

„Porumbeii au salvat sute de de soldaţi în războaie. În România, primii care au folosit porumbeii în lupte au fost colonelul Roman Xenofon şi maiorul Traian Niţescu, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ei au scris şi cărţi despre porumbeii voiajori“, povesteşte nea Ilie.

El mai spune că în literatura columbofilă se consemnează faptul că porumbeii erau folosiţi pentru a transmite mesaje încă din Antichitate. „Voiajorul actual este o rasă creată de om. Belgienii sunt cei care au îmbinat rasele până s-a ajuns la ceea ce numim azi porumbel voiajor, iar, în momentul de faţă, Belgia este ţara cu cei mai titraţi crescători“, completează iubitorul de păsări lecţia de istorie columbofilă. El mai spune că, în prezent, cea mai mare comunitate de crescători de porumbei se află în China, acolo unde s-a ajuns să se plătească pentru un exemplar campion chiar şi 186.000 de euro.

„Porumbeii sunt nişte atleţi“

Cât despre România, nea Ilie spune că fenomenul este destul de răspândit, iar crescătorii de porumbei de la noi investesc foarte mulţi bani în această pasiune. „Porumbeii sunt ca nişte sportivi de performanţă. Sunt nişte atleţi şi au nevoie de acelaşi tratament ca al oricărui sportiv. După fiecare zbor, muşchii trebuie relaxaţi cu apă caldă şi sare. Au nevoie de medicamente, de un medic veterinar care să îi consulte periodic. Nu e aşa uşor să creşti porumbei campioni. E nevoie de multă pasiune, dar şi de bani, pentru că toate sunt scumpe“, explică nea Ilie.

Nimeni nu ştie de ce se întorc acasă

Competiţiile de porumbei organizate de asociaţiile din Bucureşti se desfăşoară de obicei cam la fel. Porumbeii sunt duşi în zona de nord a ţării, sunt eliberaţi, iar „antrenorii“ îşi aşteaptă „atleţii“ acasă. Porumbelul care scoate cel mai bun timp este considerat campion. „Nimeni nu a putut să explice până acum de ce porumbeii se întorc de acolo de unde pleacă. Un om de ştiinţă italian susţine că datorită memoriei vizuale, o nemţoaică susţine că după miros, dar în realitate, nimeni nu ştie sigur ce-l determină pe porumbel să se întoarcă la voliera lui“, zice columbofilul.

Întrbări şi răspunsuri

Câţi kilometri zboară un porumbel în cadrul unui concurs?
Sunt diferite categorii de distanţe şi diferite concursuri: „de viteză“ - până la 400 de kilometri; demifond - între 300 şi 500 de kilometri; fond - peste 500 de kilometri şi maraton - peste 800 de kilometri.

Ce probleme întâmpină voiajorul în drum spre casă?
Are mai mulţi duşmani, iar unul dintre ei este omul. În nordul ţării sunt oameni care pun chiar capcane ca să îi prindă. Mai ajung şi plini de păcură, cine ştie de pe unde. Mai sunt şi cablurile de pe stâlpi, prădătorii şi multe altele.      
 
Ce-i place
Lui nea Ilie îi plac foarte mult animalele, mai ales păsările. Columbofilului îi mai plac şi maşinile. El a lucrat în industria auto aproape jumătate din viaţă.

Ce nu-i place
Ilie Puf spune că nu îi plac oamenii neserioşi, care nu se ţin de cuvânt, şi care îi încurcă pe ceilalţi prin lucrurile pe care le fac.           


Profil

Născut: 9 Iulie 1932, Bucureşti
Studii: A absolvit Şcoala Tehnică de Maiştri din Bucureşti, profil mecanic auto
Familie: Este căsătorit şi are o fiică, Mariana

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite