Bucureşti: Iarna ne-a luat, din nou, prin surprindere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilajele de deszăpezire nu fac faţă stratului de zăpadă care s-a aşternut pe străzile oraşului.Coloane interminabile de maşini, intersecţii blocate şi străzi acoperite de gheaţă, aşa arăta în această dimineaţă Capitala, deşi edilii s-au lăudat că anul acesta fac faţă situaţiei.


În afară de copii şi de patronii de vulcanizări, nimeni nu s-a bucurat prea tare  de prima ninsoare. Atât pe arterele principale, cât şi pe străduţele ocolitoare s-au format coloane interminabile de maşini.

Chiar dacă au fost preveniţi că pericolul de accidente este mult mai ridicat, bucureştenii nu şi-au lăsat maşinile acasă. „Merg mai atentă, mai cu grijă, mult mai încet decât de obicei, dar măcar ajung uscată la serviciu şi nu mă îmbulzesc în mijloacele de transport în comun“, spune Claudia, în timp ce traversează cu maşina intersecţia dirijată de agent de un circulaţie şoferiţă. Cu toată atenţia, în această dimineaţă, între orele 7.00 şi 12.00, s-au produs 40 de accidente uşoare.

Au pus mâna pe lopată

Vecinii de pe strada Transilvaniei au ieşit la dezăpezit încă de la primele ore ale dimineţii. „Am ieşit să dăm zăpada din faţa porţilor la lopată, că dacă n-o dăm noi, n-o dă nimeni. Oamenii care locuiesc la bloc nu sunt solidari şi aşteaptă să vină cineva să îi ajute. Noi ne ajutăm între noi”, spune doamna Angela, în timp ce dădea la lopată împreună cu vecinul ei.

Ieri şi azi-dimineaţă, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti au fost înregistrate 961 de solicitări, dintre acestea 38 vizând persoane care au alunecat pe gheaţă şi au suferit traumatisme craniene, toracice sau fracturi ale membrelor. Ieri, din cauza ninsorii şi a viscolului, maşinile Ambulanţei au fost blocate în trafic, astfel că timpul de deplasare la un caz a crescut foarte mult. Cele mai complicate situaţii au fost înregistrate în zonele Iuliu Maniu, Alba Iulia şi la Universitate.

Tramvaiele au circulat mai bine

Unii bucureşteni s-au refugiat de vântul şi gerul de afară a metrou. „Cererea de transport a crescut faţă de o zi obişnuită. Noi contorizăm datele în fiecare seară şi ştim exact câte persoane au circulat cu metroul. Am observat că ieri numărul călătorilor a crescut cu 10%. Astăzi, cred că s-a păstrat această creştere“, a spus Gheorghe Udrişte, directorul general de la Metrorex.
Şi mijloacele de transport în comun de suprafaţă au avut ceva probleme, dar uşoare. „Traficul este îngreunat din cauza poleiului de pe carosabil, dar nu a fost suspendată nicio linie. Tramvaiele circulă cel mai bine, în schimb“, a declarat Mihai Vlădărău, purtător de cuvânt al Regiei Autonome de Transport Bucureşti.

Azi-dimineaţă, cu greu mai găseai un taxi liber, telefoanele firmelor specializate sunând tot timpul „ocupat“. „Au crescut cu mult comenzile, însă nu pot să estimez cu cât. Ne sună telefonul încontinuu“, a spus o angajată a firmei Cobălcescu. Aceleaşi informaţii le furnizau şi angajatele de la companiile Taxi 2000, Pelican şi Meridian.

Drumuri naţionale închise

Din cauza vântului puternic care a viscolit zăpada sunt blocate drumurile naţionale 2, 1B şi 22, în judeţul Buzău, Autostrada A2 Bucureşti-Drajna, DN23 Focşani-Brăila, în zona Dumbrăviţa, DN22D, în judeţul Tulcea, între localităţile Măcin-Carcaliu şi DN13E, în judeţul Covasna, în zona Reci. Totodată, Comandamentul Central de Iarnă interzice circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe drumurile din judeţele Ialomiţa, Buzău, Vrancea, Galaţi si Brăila.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite