Hanul Gabroveni, restaurat cu cinci milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii pentru refacerea monumentului istoric provin din fonduri nerambursabile şi de la bugetul Primăriei Capitalei. Hanul, vechi de peste două secole, se va transforma, începând din martie, într-un centru cultural ce va adăpost o sală de spectacole cu 200 de locuri, dar vor exista şi mici prăvălii amintind de negoţul de altădată.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE

Ordinul Arhitecţilor din România, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Centrul de proiecte cultural -ArCuB au organizat în toamna anului trecut un concurs de proiecte pentru restaurarea clădirii Hanului Gabroveni dar şi pentru extinderea acestuia. Din cele 42 de proiecte participante, câştigător a fost declarat proiectul conceput de arhitecţii Adina Ioniţă, Flaviu Bărbăcaru, Mihai Opreanu şi inginerul Ştefan Lichwar.

„Calităţile apreciate de juriu au fost integrarea echilibrată "vechi" şi "nou", exprimarea unei înţelegeri a spiritului locului, si dincolo de toate un memoriu tehnic bine structurat şi corect întocmit”, ne-a declarat Ionuţ Ilie, coordonatorul concursului şi reprezentantul Ministerului Culturii.

Noul han care va beneficia şi de o extindere,  va avea o sală de spectacole de 200 de locuri cu toate anexele acesteia, respectiv săli de repetiţii şi garderobă. “Se va păstra pasajul comercial în care se vor găsi mici buticuri, prăvălioare cu tradiţie în locul respectiv”, a spus Monica Lătreanu, reprezentanta Ordinului Arhitecţilor din România.

Gata în 2011

Odată desemnat câştigătorul, urmează organizarea unei licitaţii pentru alegerea constructorului şi a firmei care va consolida hanul. Investiţia totală de cinci milioane de euro va fi acoperită din fonduri nerambursabile în valoare de 3 milioane de euro, iar restul finanţării va fi asigurată de Primăria Capitalei. „Sperăm ca cel mai târziu la sfârşitul lunii martie să putem să lansăm noua licitaţie pentru constructor, iar în 2011 lucrarea să fie gata”, a mai spus Ilie.

Printre instituţiile care au susţinut acest proiect s-au mai numărat United Nations Development Programme Romania şi Ambasada Norvegiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite