Bucureşti: Han Seongsuk vrea să-l traducă pe Eliade în coreeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra studiază de zece ani limba română şi este realmente îndrăgostită de scriitura lui Mircea Eliade. De aceea, s-a hotărât să-i traducă întreaga operă în coreeană.

Fata stă în Bucureşti de cinci ani şi a făcut o pasiune pentru acest oraş. Este a doua oară când vine în România, prima dată s-a întâmplat în vreme ce era studentă, la Seul, în Coreea de Sud. A vrut să vină pentru a învăţa mai bine limba şi pentru a simţi româneşte, studentă fiind la Facultatea de Limba Română. A vrut să facă ceva deosebit faţă de colegii ei din Seul care studiau cu precădere engleza, franceza sau chineza.

„Dacă aş fi ales engleza aş fi simţit că nu fac nimic deosebit, că sunt la fel ca ceilalţi colegi. Am ales româna pentru că mi s-a părut exotică“, povesteşte într-o română aproape perfectă Suk, aşa cum le este mai uşor prietenilor să-i spună.

Primul lucru auzit despre România, Nadia Comăneci
Pe vremea când era studentă nu ştia nimic de România, decât de Nadia Comăneci. Recunoaşte că i-a fost greu mai ales cu gramatica şi cu conjugarea verbelor.

„La noi, verbul are doar timp, nu trebuie conjugat. Nu există nici gen, aşa cum aici este cel feminin, masculin sau neutru“, spune coreeanca.
Pasiunea pentru literatura română a început cu Mircea Eliade.

A citit „La ţigănci“ în română şi imediat şi-a dorit să vadă cum este în realitate Strada Mântuleasa. Aceasta a fost, de altfel, şi primul loc pe care Suk l-a vizitat, în anul 2000, când a venit pentru prima dată în România. „Este o străduţă îngustă, însă eu aşteptam parcă să se întâmple o minune şi mă simţeam ca Eliade“, povesteşte cu entuziasm tânăra.

Îi plac sarmalele şi terasele
Prima dată a stat doar un an în Bucureşti, apoi s-a întors în Coreea, cu o bursă, şi a lucrat ca traducător.

„Simţeam însă că nu stăpânesc foarte bine limba aşa că m-am întors în România“, explică fata. Acum este pe ultima sută de metri a doctoratului la Facultatea de Litere şi face o teză despre, evident, Mircea Eliade. A tradus deja în coreeană nuvela lui Bogdan Suceava, „În Bucureşti, când se lasă seara“.

Suk a iubit Bucureştiul din prima clipă şi a fost puţin dezamăgită când românii o întrebau circumspect ce caută aici. „Coreeni sunt foarte patrioţi. Eu nu aş vorbi niciodată rău de ţara mea, iar, dacă un străin ar face-o, m-aş supăra“, spune tânăra.

Suk mănâncă cu poftă sarmale deşi îşi găteşte de multe ori kimchi, o mâncare coreeană care seamănă cu varza murată, dar condimentată cu picanterii coreene. Deşi se simte bine aici, îi este dor de familia ei şi asta o simte cel mai bine de Sărbători. Pe 13 februarie, rudele ei vor sărbători Anul Nou, iar Suk probabil că va găti o mâncare coreeană pentru prietenii ei români. 

Întrebări şi răspunsuri

Care este locul tău preferat din Bucureşti?
Strada Lipscani, mai ales vara. În Coreea nu se întâmplă să vezi oameni mâncând la terase, acolo totul se întâmplă în interiorul restaurantelor, nu în aer liber. Eu sunt o persoană foarte deschisă şi îmi plac lucrurile naturale.

Cu ce nu te-ai obişnuit încă aici?

Cu drumul acesta al actelor. Ca să-mi fac o legitimaţie durează o lună, în Coreea se rezolvă într-o zi. Pe de altă parte, aici am învăţat să mă descurc singură. Acasă, aveam mereu câte o prietenă care să mă însoţească prin oraş, sau părinţii care să-mi rezolve diferite treburi. Aici fac totul de una singură.

Ce-i place

„Să merg prin librării şi să pierd ore în şir cu vreo carte în mână. În Coreea se găsesc multe asemenea locuri, aici sunt mai puţine“, spune Suk.

Ce nu-i place
„Câinii. Mi-e foarte frică de ei. Acum trei ani parcă erau mai puţini, dar acum îi văd peste tot şi mi-e teamă să merg singură pe lângă ei, mai ales că am o prietenă care a fost muşcată“, mai spune fata.

Profil
Născută: 24 decembrie 1979, în Seul
Studii: Facultatea de Limba Română din Seul, în prezent îşi face doctoratul la Facultatea de Litere din Bucureşti
Profesie: Este traducător
Familie: Intenţionează să se căsătorească anul viitor



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite