Ghid de supravieţuire pe timp de grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OFERTE Peste 10.000 de taxiuri sunt pregătite să suplinească cele 1.500 de mijloace de transport în comun. Sindicaliştii RATB şi Metrorex decid astăzi dacă Bucureştiul va fi sau nu paralizat la începutul acestei săptămâni.

Peste 70.000 de oameni şi-au anunţat prezenţa la greva generală care va avea loc luni, 31 mai, în Bucureşti şi în ţară. Capitala va fi principala victimă a acţiunilro sindicaliştilor, pentru că aici este posibil să îşi oprească lucrul şi angajaţii instituţiilor care asigură transportul în comun.
Fără metrou, autobuze, troleibuze şi tramvaie, o mare parte din bucureşteni vor fi „arestaţi la domiciliu”. Singura scăpare la care se gândesc majoritatea locuitorilor Capitalei este taxiul. Cei îndrăzneţi vor apela şi la centrele de închiriat biciclete, ba chiar vor asculta sfaturile maratoniştilor şi vor face jogging până la serviciu.

Experimentul redactorilor „Adevărul de Seară”, realizat anul trecut, cu ocazia ultimei greve a angajaţilor Metrorex, a arătat că salvarea este taxiul. Asta, dacă aveţi noroc să găsiţi unul. La momentul experimentului, toate numerele de telefon ale companiilor erau ocupate, însă te alegeai cu o maşină după 20 de minute de la comandă. „La greva de data trecută a fost puţin mai greu pentru că aveam mai puţine maşini. Acum, avem în jur de 1.200 de taxiuri şi vom sta la dispoziţia călătorilor care ne vor cere ajutorul în acest caz. Vom face faţă“, a declarat Nicolae Truşcă, directorul companiei de taxi Cobălcescu. El a mai spus că şoferii care au fost în tura de noapte au fost nevoiţi să muncească peste program, ceea ce se poate întâmpla şi de această dată.

Împarte maşina cu alţi pasageri
Un bucureştean stabilit în Belgia a venit şi el cu o soluţie pentru traficul aglomerat din Bucureşti: împărţirea autovehiculului. Cei care au maşină personală şi a căror program coincide cu cel al altor persoane care locuiesc în zonă pot călători împreună. Tot ce trebuie să facă proprietarul maşinii este să dea un anunţ cu locul şi ora plecării, respectiv destinaţia pe site-ul www.cumasina.net. „Site-ul poate fi o unealtă pentru astfel de zile cu probleme“, a spus Cristian Şchiopu, deţinătorul siteului. Câteva anunţuri postate pe site au dat şi rezultate.

Cicloteque oferă 150 de biciclete
Centrul de închiriat biciclete „Cicloteque“ oferă zilnic bucureştenilor câte 150 de biciclete. „Am fi foarte bucuroşi dacă locuitorii Capitalei vor renunţa la maşina personală pentru a merge la servicu cu bicicleta în perioada grevei. Cei care nu au maşină personală, probabil că vor alege această variantă“, a declarat Ana-Maria Bogdan, reprezentant Cicloteque. Ea a mai spus că de la începutul lunii iunie se vor mai deschide alte două centre de închiriat biciclete în Parcul Herăstrău şi Tineretului.
Microbuzele nu mai sunt o soluţie, mai ales pentru cei care au de mers în Centru. De câţiva ani, rutele acestora au fost stabilite de către municipalitate doar pe zone periferice ale Bucureştiului.

Să nu uităm că ne putem deplasa şi pe jos. „Dacă destinaţia se află la cinci kilometri faţă de locul de unde pornim, cel mai bine ar fi să mergem într-un pas alert“, a spus Marian Chiriac, maratonist.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite