Gemenii care şi-au donat între ei un rinichi au fost externaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian şi Sorin Sănducu sunt protagoniştii unei intervenţii unice în România, transplant de rinichi de la un frate geamăn la celălalt. Cei doi fraţi au fost operaţi la data de 23 februarie la Institutul Fundeni şi au fost externaţi astăzi, în ziua în care împlinesc 43 de ani.

Marian şi Sorin Sănducu din Bucureşti au primit astăzi, la aniversarea zilei de naştere, cel mai frumos cadou din partea medicilor de la Clinica de Transplant Renal şi Chirurgie Urologică a Institutului Fundeni din Capitală: externarea.

Marian Sănducu a fost salvat de la dializă de fratele său geamăn, Sorin, după ce acesta i-a donat rinichiul drept. Dubla intervenţie chirurgicală a fost efectuată luni, 23 februarie, de echipa profesorului Ioanel Sinescu, în Clinica de Transplant Renal şi Chirurgie Urologică a Institutului Fundeni din Capitală. Transplantul a început la ora 7 dimineaţa şi a durat şapte ore.

„De acum vom avea în fiecare an două aniversări, ziua de naştere şi cea a rinichiului“, ne-a spus Marian Sănducu, cel care a primit transplantul. După atâtea reţineri şi regimuri, Marian vrea să ajungă acasă şi să mânânce carne la grătar.


Omul cu trei rinichi


Cei doi fraţi seamănă ca două picături de apă, iar operaţia şi spitalizarea a lăsat urme identice pe chipurile lor, amândoi au slăbit câte 5 kilograme şi au albit într-o lună cât în zece ani. Nu şi-au pierdut însă voia bună şi pofta de viaţă, dimpotrivă, spun ei, sunt mai veseli ca oricând.

Se ironizează reciproc pe tema rinichilor, acum Marian are trei rinichi, pentru că medicii nu i-au scos pe cei doi nefuncţionali, ci i-au lăsat să se atrofieze, iar Sorin a rămas cu unul. „S-a mai văzut om cu şase degete, cu trei mâini, dar cu trei rinichi nu s-a mai văzut“, râde cu poftă Sorin, fratele care şi-a donat rinichiul drept.

Faptul că sunt gemeni identici face ca operaţia să fie o reuşită de 100%. „Gemenii identici au o imunologie asemănătoare, ceea ce ne permite să reducem medicamentaţia care ajută organismul după transplant. Sperăm că primitorul va trăi toată viaţa cu acest rinichi“, a spus medicul Ioanel Sinescu.

Primii gemeni: transplantul a rezistat opt ani

În istoria medicinei urologice mondiale, primul transplant renal reuşit a fost realizat în anul 1954 între gemeni univitelini (identici) de către doctorul Joseph Murray de la Universitatea Harvard din Boston. Atunci, rinichiul a fost donat de Ronald Herrick fratelui său geamăn Richard şi a funcţionat timp de opt ani. „Atunci şi-au dat seama medicii că reuşita se datorează potrivirii imunologice dintre cei doi fraţi“, a explicat doctorul Ioanel Sinescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite