Gabriel Mihalache, pictorul de dincolo de abstract

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 2 martie, pictorul Gabriel Mihalache, alături de sculptorul Daniel Ştefan Lăzărescu, a vernisat expoziţia de pictură şi sculptură „Kogaion”, la galeria Sub_Cărtureşti.

Douăzeci şi două de desene abstracte care lasă privitorul să-şi reprezinte propria realitate alcătuiesc expoziţia intitulată sugestiv „Kogaion”, după acel spaţiu mitic-geografic al dacilor. „Avalon”, „Universul epileptic al Emei ”, „Farinelli” sau „Kogaion” sunt câteva dintre lucrările abstracte ale lui tânărului pictor Gabriel Mihalache, care te îndeamnă să contribui cu propriile interpretări la opera sa.

„Dacă îţi arăt o sferă, ce-ai vedea? Ceea ce vezi tu este diferit de ceea ce vede el”, ar descrie scurt, printr-o întrebare şi un răspuns, cele 22 de lucrări, pictorul Gabi Mihalache. „Am încercat să reconfigurez semnificaţiile. Trăim într-o lume care are nevoie de semnificaţii. Fiecare artist are complexului descoperirii în creaţiile lui a panaceului universal”, explică pictorul.

A lucrat aproape jumătate de an la cele 22 de pictori, în care se regăsesc laolaltă întrebări şi răspunsuri. Stări, sentimente, poveşti şi chiar personaje imaginate pe şevalet cu linii drepte sau curbe, cu cifre sau fundaluri întunecate sunt provocările pe care Gabriel Mihalache le adresează privitorilor. De la începutul carierei sale, de peste 20 de ani, a adunat cam tot atâtea expoziţii, iar fiecare la momentul ei îi este cea mai dragă.

Pictează de când se ştie
   
De când se ştie pictează, iar în pictură găseşte mijlocul ideal de a se exprima ca fiinţă. „Îmi place să lucrez. Mă întăresc în demnitatea mea de om. Nu contează ce creezi. Rămâne după noi semnificaţia gândului bun. Dacă lucrezi arid, doar pentru că trebuie să lucrezi, e o banală pierdere de timp” .

Gabriel Mihalache a absolvit Universitatea de Arte din Bucureşti, specializarea sculptură, însă acum figurează în Uniunea Artiştilor Plastici ca pictor, iar de-a lungul timpului a avut expoziţii de sculptură la Muzeul Literaturii Române sau la Teatrul Naţional din Bucureşti. Este un artist care trăieşte cu complexul Renaşterii, năzuind la performanţele artiştilor renascentişti, care le făceau pe toate. „Este posibil ca astăzi să vreau să pictez cu găleţi de vopsea pe pereţii ONU, mâine ca la Barbizon. Poate mâine vreau să fac ceramică sau metal. Nu vreau să trăiesc într-un sistem zaharisit”.

Nu are televizor

„N-avem televizor” este o afirmaţie ce scandalizează lumea modernă pentru care a avea acasă plasme uriaşe performante este un semn al bunăstării şi al civilizaţiei. Gabriel Mihalache trăieşte departe de aceste „avantaje” ale societăţii preferând să guste simplicitatea vieţii. „Urăsc televizorul! Prefer să stau cu soţia mea, să citesc o carte sau să ma plimb. Toate clădirile sunt din sticlă şi 80% din oameni stau hipnotizaţi în faţa sticlei televizorului. Eu nu-mi prăjesc creierii”, argumentează pictorul. 

Întrebări şi răspunsuri

Care este secretul dumneavoastră?

Soţia mea, Emilia. Am o soţie absolut minunată, dacă nu era ea acum, nu reuşeam. Doresc oricui o soţie ca a mea. Blândă, caldă, o femeie minunată.

Dacă ar fi să descrieţi expoziţia în trei cuvinte, care ar fi acelea?

Nicolae Iorga zicea că dacă ar putea descrie o iubire în cuvinte, aceea nu ar mai fi iubire adevărată. Mi-ar plăcea ca expoziţia să mă poată descrie pe mine.
 
Aveţi o persoană căreia să-i fiţi recunoscător pentru cariera dumneavoastră?

La început m-am pregătit cu o doamnă absolut uluitoare, Simona Tănăsescu, care a avut o contribuţie foarte mare. O să-i fiu recunoscător până-n pânzele albe.

Ce-i place

„Iubesc primăvara! Am o terasă preferată la care ies, când dă primăvara, şi desenez. Am o viaţă foarte frumoasă, în primul rând pentru că nu am şefi!”, mărturiseşte pictorul.

Ce nu-i place

Mitocănia, minciuna, omul lipsit de stil şi de educaţie care-şi dă cu părerea, sunt câteva dintre lucrurile care nu-i plac artistului. „Când spun «Becali» mi se străpezesc dinţii”, completează Mihalache.

Profil
Născut: 8 noiembrie 1971, la Buzău
Studii: Universitatea de Arte din Bucureşti
Pasiuni: lectura şi muzica bună
Familie: căsătorit, nu are copii.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite