Foreign Policy România se prezintă la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul 15 al celei mai citite reviste de politică internaţională a fost prezentat astăzi la Universitatea Româno-Americană.Bucureştenii prezenţi la dezbatere au putut cumpăra publicaţia de la standul din apropierea Aulei Magna, la preţul de 8,9 lei.

Ediţia românească a publicaţiei FP România marchează lansarea fiecărui nou număr printr-o conferinţă într-un centru universitar din ţară. Luna aceasta, prezentarea noului număr a avut loc la Bucureşti, în Aula Magna de la Universitatea Româno-Americană. Sala a fost plină de studenţi curioşi care au vrut sa afle noutăţile exploatate în revista de politică externă.


Moderator, ca de fiecare dată, a fost Ovidiu Nahoi, redactor-şef FP, iar Adrian Cioroianu, Oana Popescu şi Andrei Postelnicu au fost invitaţi la discuţii.
Subiectul fierbinte al numărului 15 din martie-aprilie este „Noul chip al războiului". Temele de dezbatere au fost: „Unde se termină Europa?" şi „Emigrare. Şi retur?".

Alina Mungiu-Pippidi, preşedinte al Societăţii Academice din România şi Senior Fellow al Departamentului de relaţii Internaţionale al Universităţii Oxford, prezintă în revista FP România un fotoreportaj pe marginea filmului documentar „Where Europe Ends".

„Europa a avut întotdeauna o singură frontieră de uscat: la Est. Pe aici veneau invaziile. Încă din timpul romanilor, râul Nistru era considerat graniţa Europei", scrie autoarea foto eseului. Imagini ale Cetăţii Hotin, ale oraşelor Odessa şi Cernăuţi, cazărmile gigantice care adăposteau cândva Armata Roşie, precum şi fotografii în care buncărele vechi au fost acoperite de vegetaţie completează fotoreportajul pe patru pagini.

Creierele migratoare

Semnatarii articolelor din revista FP România au vorbit despre elitele învăţământului românesc care pleacă din ţară, dar şi despre problemele ţărilor vecine României.

„Nu doar vârfurile ies din ţară. Nu toţi ne fac de râs, nu toţi ne aduc mândrie", a fost de părere Adrian Cioroianu, în discuţia despre minţile luminate care ne reprezintă peste hotare.

Totodată, la întâlnirea de astăzi au avut loc discuţii şi între studenţi şi ziariştii de la FP România, despre cum se poate vinde informaţia de presă pentru toate gusturile. „Sunt de acord ca interesul pentru politica internaţională să fie limitat. Nu cred că publicul de masă e interesat de politica lumii, şi când e interesat vrea să ştie povestea din spatele evenimentului", a explicat Oana Popescu, una dintre semnăturile care se regăsesc în revistă.

Andrei Postelnicu scrie la pagina 81a revistei despre „Înapoierea creierelor". „De la Statele Unite la Japonia, şi de la Australia şi Noua Zeelandă la aproape întreaga Europă, populaţia îmbătrâneşte", afirmă Andrei Postelnicu. Autorul analizează tinerele speranţe, despre absolvenţii fără multă şcoală şi despre creierele migratoare. Răsfoind Foreign Policy România, Oana Popescu scrie despre elitele care se întorc în România şi despre India ca o sursă a emigraţiei globale.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite