Fermă ecologică la Penitenciarul Jilava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinuţi închişi în Penitenciarul Jilava au posibilitatea să-şi reducă din pedeapsă muncind în agricultură. Şi nu oriunde, ci chiar la ferma ecologică amenajată în incinta puşcăriei.

„Toate legumele pe care le cultivăm aici sunt eco. Pentru creşterea lor nu folosim nimic altceva decât apă. Chiar dacă am vrea să le adăugăm îngrăşaminte sintetice sau altceva, nu avem cum pentru că nu avem buget pentru aşa ceva“, explică omul care se ocupă de buna desfăşurare a activităţii fermei, inginerul agronom Mihail Gheorghe. El are în grijă zeci de puşcăriaşi, pe care trebuie să îi coordoneze şi să îi supravegheze în timp ce udă, culeg sau plantează legumele eco.

De la trafic de droguri, la „trafic de praz“

Printre agricultorii de la Jilava se numără şi Constantin Filişanu (37 de ani), care ispăşeşte o pedeapsă de 15 ani pentru trafic de droguri. Bucureşteanul, care pe vremuri trafica heroină şi alte stupefiante în zona Muncii din Capitală, se ocupă acum de plantaţiile de praz, vinete şi salată. El spune că a ales să iasă la muncă pentru că are numai de câştigat.

„În primul rând că ies la aer. În plus, mai primesc şi bani la sfârşitul lunii, 130-150 de lei, şi mi se scade şi din pedeapsă. Câştig cinci zile pentru o lună muncită“, spune fostul traficant, actual agricultor.

Deocamdată, legumele cultivate de deţinuţi pot fi consumate doar în interiorul închisorii, dar conducerea Penitenciarului Jilava şi-ar dori ca o parte din producţie să poate fi comercializată şi în exterior.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite