Face lumină în casă fără consum de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tublumina captează lumina zilei pe care o propagă în interiorul încăperilor, înlocuind iluminatul electric. Dispozitivul care poate fi montat în acoperişul caselor, blibliotecilor sau al halelor industriale a fost prezentat, astăzi, la Complexul Expoziţional Romexpo. Pe timpul nopţii, în interiorul aparatului poate fi montată o veioză cu consum redus.

Aparatul pare ideal: nu dai banii pe energie electrică şi te bucuri de lumină naturală. Diferenţa între acest tub şi o fereastră este faptul că lumina are o intensitate mult mai mare, pentru că trece printr-un tub reflectorizant, şi nici nu schimbă în vreun fel temperatura din încăpere. Dezavantajul este că nu poate fi montat oriunde, ci doar pe acoperişul clădirilor, deci nu poate fi folosit în apartamente, şi doar la ultimele etaje din case.

Tubul este compus dintr-o parte care se montează pe acoperiş, cu filtru UV care permite captura şi transferul luminii zilei. Aceasta trece printr-un tub lung până la 12 metri, în funcţie de înălţimea la care doresc utilizatorii să îl folosească, şi ajung în încăperi printr-un fel de bec lat cam de aproximativ jumătate de metru.

Dispozitivul este funcţional doar pe timpul zilei, şi merge foarte bine indiferent dacă plouă sau ninge, pentru că materialul din care este făcut nu permite depunerea precipitaţiilor pe suprafaţa sa. Noaptea, în interiorul său se montează o veioză cu consum redus. „Dacă pui un bec de 100 de waţi ai o lumină de 500 de waţi datorită tubului reflectorizant“, susţine Alina Danciu, reprezentant al firmei Tublumina Impex S.R.L. distribuitor al „superbecului“.

Aparatul, care costă 500 de euro, este adus din America şi deja clienţii se declară satisfăcuţi de performanţele lui. „Ştiam de aceste tuburi din Grecia. Avantajul este că nu consumă nimic în timpul zilei şi dă foarte multă lumină“, susţine Nikolaos Giannoulakis, directorul unei firme de structuri metalice din Bucureşti care foloseşte tuburile la halele firmei sale.

„Suntem de aproximativ trei ani pe piaţa din România, Am avut multe comenzi, în special pentru halele industriale. Desigur poate fi folosit şi în case, dar doar în cele mari“, spune Alina Danciu. Tubul poate fi găsit astăzi la târgul „Construct Expo Antreprenor“. Expozitia de amenajări interioare, materiale de finisaj, acoperiri murale şi pardoseli a început marţea trecută şi a fost deschisă până astăzi.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite