Bucureşti: Expoziţie-ghicitoare cu suveniruri PCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizitatorii Muzeului Ţăranului Român sunt invitaţi să descopere obiecte din epoca comunistă, ascunse printre celelalte exponate. Publicul mai poate vizita actuala expoziţie până pe 12 februarie, când Muzeul Ţăranului Român se va închide pentru renovare şi reamanajare.

Ultima ediţie a expoziţiei permanente de la Muzeul Ţăranului Român, intitulată „Între şantiere", nu este una obişnuită. Pentru a o face mult mai atractivă, organizatorii au ascuns printre obiectele expuse şi 20 de suverniruri aparţinând Partidului Comunist Român şi lui Ceauşescu.

Cei care descoperă minimum 5 astfel de obiecte, sunt recompensaţi cu un cadou. Ieri, în prima zi de vizitare, programul muzeului a fost prelungit. Aşa că, şi la ora 18.00, prin sălile expoziţiei se plimbau oameni de diverse vârste, de la un băieţel de şapte ani, venit la muzeu împreună cu mama lui, până la pensionari. Dintre toţi vizitatorii, însă, cei mai pasionaţi de jocul „de-a ghicitul" s-au dovedit tineri abia trecuţi de 20 de ani.

Eliza a găsit 15 obiecte

Absolventă a Facultăţii de Geografie, o tânără de 25 de ani, pe nume Eliza, a fost cea mai norocoasă dintre prietenele care o însoţeau. Ea a descoperit 15 locuri din expoziţie, unde se afla pus, ca din întâmplare, câte un obiect „de epocă". Printre acestea, un blid în interiorul căruia era scris „Trăiască Republica Populară Română" şi o vază de flori pe care se inscripţionase, cu o caligrafie ca de şcoală primară, „Slavă tovarăşului Stalin".

Un alt obiect pe care îl observase Eliza era un tablou, de dimensiuni mari, cu tovarăşul Ceauşescu într-un lan de grâu plin de rod. „Tocmai acest tablou era să-mi scape nobservat, din cauza modului în care stătea înclinat, în ascunzişul în care a fost pus", a explicat tânăra. După ce a făcut turul muzeului, Eliza s-a prezentat la ieşirea din expoziţie cu un cartonaş plin cu notiţe despre obiectele găsite şi aprimit ca suvenir, un semn de carte.

Ceauşescu într-o limuzină decapotabilă

Un alt vizitator, un bărbat de vreo 60 de ani, a preferat să zăbovească lângă un album cu fotografii, pe care îl găsise ascuns şi pe care îl parcurgea filă cu filă. „Sunt poze cu tovarăşii, de prin anii ‘50", a spus el, în timp ce privea cu atenţie o fotografie în care „tovarăşii" se plimbau într-o limuzină decapotabilă, marca „Volga". „Uite aşa ne reamintim de propaganda comunistă, care, înainte de a se înfiinţa Muzeul Ţăranului Român, acum 20 de ani, ocupa întreaga clădire, pe când aici era Muzeul de Istorie al Partidului", a menţionat, zâmbind ironic, bărbatul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite