Românul care face Paştele în stil eco, fără miel, fără curent şi apă caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Magor Csibi îşi va petrece Paştele departe de carne, curent şi apă caldă. Magor Csibi a pornit experimentul The Caveman Project în 10 ianuarie, angajându-se să trăiască eco pentru trei luni în Bucureşti. Acum, el o să sărbătorească şi Învierea Domnului în acelaşi stil, departe de ispite.

Magor Csibi a început un experiment curajos în urmă cu aproape trei luni, în care lucrurile precum televizorul, maşina de spălat, frigiderul sau alte obiecte care necesită electricitate sunt scoase din priză, apa caldă nu este folosită deloc, iar carnea lipseşte cu desăvârşire din alimentaţie. Acestea sunt, în mare, regulile după care „joacă" Csibi în experimentul „The Caveman Project". Acum, jurnalistul va petrece Paştele alături cu familia, dar nu va încălca nicio regulă stabilită anterior.

„În fiecare an petrec această sărbătoare religioasă alături de familia mea, la Miercurea-Ciuc", spune Magor. Astfel, ispitele vor fi cu atât mai mari, mai ales că tânărul era obişnuit ăs fie răsfăţat în casa părintească. „Eram obişnuit să stau la televizor, să mănânc toate bunătăţile gătite de mama, dar acum nu folosesc electricitate şi nici nu mănânc orice", a explicat el.

„De Paşte, mâncam numai carne"

O altă problemă pe care o va întâmpina „omul din peşteră" va fi cea a bucatelor de pe masa de Paşte. Înainte, Magor povesteşte că obişnuia să mănânce numai carne, „carne pură, în cel mai bun caz şi puţini cartofi prăjiţi", spune el. Familia lui are câteva reteţe pentru preparea cărnii, pe care Magor le adora înainte de a începe să trăiască ecologic.

„Pregăteam jambon exact pentru Paşte, aceasta era felul meu preferat. Acum, chiar mă gândeam că o să mă ţin departe de cârnaţi şi jambon şi de alte preparate", explică el. Mama lui ştie desigur de viaţa pe care o experimentează tânărul şi s-a gândit la câteva preparate pentru băiatul său. „Probabil că o să mănânc tort de vinete, este o mâncare foarte bună cu aluat şi roşii, o să mai mănânc salată de cartofi, brânzeturi tradiţionale de la stână. Am ce să pun pe masă", explică el.

De asemenea, drumul către slujba de Înviere va constitui o provocare pentru Magor. „O să fie foarte haios când o să mergem la biserică. Noi mergem la slujbă în Şumuleu, la vreo 4-5 kilometri de casă, de unde o să mă întorc pe jos", a spus jurnalistul. Astfel, după slujba care se va termina după miezul-nopţii, el se va întoarce pe jos acasă deoarece nu are voie să folosească maşina. „Nu pot să-i cer familiei să meargă pe jos, prin urmare o să merg doar eu", a explicat el.

Tânărul este chiar fericit că nu va folosi televizorul pentru că aşa o să vorbească mai mult cu cei din familie. „Cred că de cele mai multe ori, după masă, deschideam televizorul. Acum, o să fie o interacţiune mai bună, o să avem mai mult timp să vorbim", a spus Magor.

Experimentul „The Caveman Project" i-a adus lui Magor şi multe schimbări benefice, de exemplu factura la apă i-a venit 0 lei. „Chiar şi când o să termin proiectul, n-o să mai fac multe lucruri. O să continuu să trăiesc fără apă caldă, fără carne şi, desigur, fără televizor, pentru că s-a obişnuit organismul şi ar fi păcat să mă întorc la acele obiceiuri", a explicat Magor. El a mai spus că singurele lucruri pe care le va folosi la încheierea proiectului vor fi aragazul, frigiderul şi maşina de spălat.

Proiectul în variana feminină: The Cave (wo)man
Experimentul iniţiat de Magor Csibi va avea parte şi de varianta feminină, căci tânărul a convins o vedetă de televiziune să traiască pentru o lună după aceste reguli, mai puţin regula privind renunţarea la apa caldă. Proiectul va începe săptămâna viitoare, dar tânărul nu a dorit să precizeze despre ce vedetă este vorba. „Nu e nevoie de un mare sacrificiu, sunt lucruri care ni se par mari, când nu sunt deloc aşa", explică Magor.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite