Bucureşti: Eroul de la ISU ştie că cei pe care i-a salvat de la moarte îl vor pomeni mereu de Anul Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Felix Preda, scafandrul-pompier care a salvat de la înec doi bărbaţi în aceeaşi zi, îşi petrece Revelionul la serviciu. Pompierii de la Detaşamentul Special de Salvatori al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) îşi petrec noaptea dintre ani în unitate, cu bucate aduse de acasă.

Cei trei scafandri-pompieri care vor sta cu ochii-n patru pe petrecerile bucureştenilor în această noapte, îşi organizează propriul Revelion în unitatea din cartierul Vitan. Fiecare dintre ei aduce la muncă mâncare, suc şi tot ce se pune pe masă în această seară, cu excepţia băuturilor alcoolice. „Unul aduce cârnaţi, altul tobă. Nu facem o listă. Încercăm să aducem cât putem din atmosfera Revelionului, dar fără băuturi alcoolice“, spune râzând Felix Preda.

O noapte mai grea

Din experienţa anilor trecuţi scafandrul-pompier ştie că această noapte este una foarte dificilă, cu multe intervenţii. „Oamenii sunt mai distraţi în seara asta, mai ales din cauza alcoolului, de aceea noi trebuie să fim de două ori mai atenţi“, mărturiseşte scafandrul.

Îşi doreşte mai puţine intervenţii


Cea mai mare dorinţă a salvatorului Felix Preda este aceea de  a avea mai mult timp liber pe care să şi-l petreacă alături de familia sa şi de cei dragi. „Aş vrea să dedic mai mult timp prietenei mele, Cristina, şi să o vizitez mai des pe mama, care locuieşte în Buzău“, spune scafandrul în vârstă de 39 de ani. Şi-ar mai dori să poată călători mai mult şi îşi doreşte ca în 2010 să ajungă în Spania. „Sper ca la muncă să avem cât mai multe intervenţii reuşite şi să nu fie probleme”, a mai spus Felix Preda.

Scafandrul pasionat de fotografie

Pentru anul care începe de mâine, Felix şi-a propus să finalizeze masteratul de Management de Resurse Umane de la Universitatea „Spiru Haret“, unde este student şi să se perfecţioneze în arta fotografiei. „Este o pasiune mai veche de-a mea. Mi-am cumpărat şi un aparat profesional şi am început să citesc câteva cărţi despre fotografie“, povesteşte salvatorul care nu poartă în spate doar tubul de oxigen, ci, uneori, şi aparatul de fotografiat.

„Pur şi simplu ştim că oamenii ne sunt recunoscători“


Felix Preda a salvat sute de oameni de-a lungul carierei sale, însă niciodată nu a aşteptat recunoştinţă din partea lor. Cu toate că nu a primit mesaje de mulţumire de Sărbători, din partea celor cărora le-a salvat viaţa, Felix ştie că aceştia îşi aduc aminte de el, măcar în această perioadă. „Noi ne facem datoria şi faptul că reuşim să-i salvăm pe cei care au nevoie de ajutorul nostru este cea mai mare realizare. Nu trebuie să ne mulţumească în scris pentru că ştim că ne sunt recunoscători“, a spus, cu modestie, scafandrul-erou.

Urări din inimă de erou

Pompierul a dorit să transmită, prin intermediul ziarului „Adevărul“, un mesaj de mulţumire camarazilor săi din unitate. „Fără muncă în echipă nu am fi reuşit să salvăm atâţia oameni. Sunt recunoscător celor cu care lucrez pentru că mi-au fost tot timpul mai mult decât colegi“, a adăugat Felix.
De asemenea, el a transmis tuturor cititorilor „Adevărul“, „multă sănătate şi să aibă parte de tot ce îşi doresc în anul 2010“.

Intervenţii la zero grade

În urmă cu zece zile, scafandrul-pompier Felix Preda, de la Detaşamentul Special de Salvatori din cadrul ISU Bucureşti, a salvat de la înec doi oameni, în aceeaşi tură. Înfruntând acele de gheaţă din apă, cu răsuflarea tăiată, Felix a reuşit să-i scoată din apele îngheţate pe cei doi bărbaţi. La 20 decembrie a salvat un bucreştean care a căzut în Lacul Tei alergând după raţe. După ce gheaţa s-a spart de trei ori sub el, Felix Preda a reuşit să-l scoată din apă pe Nicolae Marinescu, în vârstă de 58 de ani. A doua zi, şi-a încheiat tura cu salvarea unui pescar din Lacul Morii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite