Elevii ţigani vor la meserii ca să plece în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de clasa a VIII-a de etnie rromă sunt repartizaţi în liceele Capitalei. Majoritatea ţiganilor se bat pe locurile de ospătari, bucătari, mecanici şi economişti şi vor să profeseze în America, Franţa sau Italia pentru salarii de mii de euro.

Mai citiţi şi:

Provincia dă năvală peste liceele Capitalei

Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes“  a fost luat cu asalt astăzi de sute de elevi ţigani şi de părinţii acestora, dornici să afle în ce şcoli au intrat. Printre ei şi o mamă din sectorul 2 al Capitalei cu copilul său, Ionuţ Suliman.

Pentru familia Suliman este o premieră faptul că Ionuţ are studii. „Eu nu am nicio clasă. Nu m-au dat părinţii la şcoală. La fel şi bărbatul meu. Trăim din pensia mea de boală şi din vânzarea fierului vechi“, a spus Liliana Suliman.

Pentru că nu ştie să citească şi să scrie, Liliana a avut nevoie de ajutor la completarea fişelor cu opţiuni, şi nici ea, nici Ionuţ, nu mai ştiu ce specializări au ales şi unde. „Eu vreau să-l fac popă, dar lui nu-i place“, a spus mama. „Eu vreau să mă fac poliţist, că mie aşa îmi place“, a replicat copilul.

„Plecăm din România că nu se fac bani aici“

Dacă mama şi elevul se ceartă şi sunt indecişi în privinţa studiilor, nu acelaşi lucru se întâmplă cu ceilalţi care aşteptau să fie repartizaţi. „Eu am intrat la ospătari-bucătari ca să lucrez în Franţa pe salariu de 3.000 de euro“, a spus Adrian Niculescu după ce a fost repartizat. Ionela Oprea, Ioana Matei şi Veronica Matei sunt verişoare şi se visează ospătăriţe şi bucătărese în Italia.

„Vrem să plecăm din România că nu se fac bani aici. În Italia ar fi frumos, că am avea salarii mari. Ne-ar plăcea să lucrăm într-un restaurant de acolo“, a spus Veronica. Cu medii de peste 6.00, fetele vor să urmeze cursurile Colegiului Economic Viilor.

În schimb, vărul lor Matei Nicolae are media de admitere 7.99 şi vrea să înveţe la Grupul Şcolar Economic „Mircea Vulcănescu“. „După ce voi termina liceul dau şi la facultate, la Drept. O să-mi fac afacerea mea, o firmă de avocatură“, a spus băiatul. Un alt tânăr, Alexandru, a optat pentru Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu“. „Vreau să studiez economia şi să devin inspector OPC. După ce voi deveni, îmi doresc să lucrez în SUA“, a spus Alexandru.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Marian Banu, fiecare liceu din Capitală a avut rezervate între două şi patru locuri pentru elevii de etnie rromă.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite