Bucureşti: Un cutremur ca în '77 ar dărâma azi patru din cinci şcoli (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O simulare de cutremur de 7,1 grade pe scara Richter, la unul dintre cele mai prestigioase licee din Capitală, arată că efectele ar fi mai grave decât la cutremurul din `77. Specialiştii spun că majoritatea unităţilor de învăţământ din Bucureşti se fac una cu pământul în cazul unui seism major deoarece au trecut prin mai multe cutremure şi nu au fost consolidate între timp.

CLICK AICI PENTRU GALERIA FOTO

Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, spune că majoritatea unităţilor de învăţământ din Bucureşti ar putea fi mai grav afectate de un cutremur de până la 7 grade decât s-a întâmplat în `77, când pragul acesta a fost chiar şi mai mare.

„Au trecut atâtea seisme peste clădirile astea, foarte puţine dintre ele au fost consolidate în urma lor. La 7,1 grade, cât s-a simulat astăzi, efectele ar fi mai grave. Nu neapărat că ar fi pierderi omeneşti mai mari, ci doar ruine mai multe. Avem noroc că la noi şcolile se construiesc cu un nivel, două“, a explicat arhitectul.

„Poziţionaţi pe o axă norocoasă“

Că ne salvează doar norocul o spune şi directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, profesorul Gheorghe Mărmureanu, care exclude producerea unui cutremur de intensitatea celui simulat astăzi de ISU. „Suntem poziţionaţi pe o axă norocoasă, iar analizele noastre, nu prezicerile, nu admit producerea unui cutremur de proporţii“, a declarat acesta.

Autorităţile locale nu au reuşit până în prezent să reabiliteze decât 18 şcoli bucureştene din cele 102. Printre ele se numără şi Colegiul „Mihai Viteazul“, unde peste 600 de elevi au fost azi „actorii“ unui exerciţiu de salvare, provocat de un cutremur de 7,1 grade pe scara Richter.

Finanţările vin greu

Forţele de salvare au evacuat elevii şi cadrele didactice în siguranţă, au degajat căile de acces în clădire, au stins incendiile izbucnite şi au oprit furnizarea gazelor şi a energiei electrice. „Echipajele de salvare au intervenit prompt, reuşind să stingă incendiile, dar şi să salveze persoanele aflate în liceu“, a spus colonelul Marian Bălan, de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Şi totuşi, la sfârşit, fiecare în parte a spus un „Doamne Fereşte“, căci intensitatea cutremurului regizat de ISU, spune directorul liceului, Sever Popa, este cumplit de imaginat. „Prin câte cutremure a trecut clădirea asta n-aş vrea să-mi imaginez cum ar fi un cutremur de 7,1 intensitate. Am început reabilitările, dar deocamdată finanţările vin mai greu şi trebuie să ne mişcăm în funcţie de ele“, a mai spus directorul.

Pompierii au salvat elevii de la etaje cu ajutorul tirolianei, dar şi al scărilor de salvare. Printre victime nu s-au aflat şi profesori, ci doar elevi, şi nu a existat niciun deces. „Din cele peste 600 de persoane, au fost doar 17 răniţi. Dintre aceştia, mulţi au avut fracturi, iar patru au suferit intoxicaţii cu fum“, a estimat la sfârşitul simulării colonelul Marian Bălan.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite