Bucureşti: EXCLUSIV: Streinu-Cercel: „Gripa porcină a luat pauză până în vară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, astăzi, pentru „Adevărul de Seară“, că cel de-al doilea val de îmbolnăviri cu virusul A-H1N1 a fost depăşit. Un nou val al pandemiei se va declanşa cel mai probabil în vară, iar în prezent vaccinul împotriva virusului poate fi făcut doar la medicii de familie.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că România a depăşit cel de-al doilea val al pandemiei A-H1N1. „În mod normal sunt patru valuri de îmbolnăviri. Tocmai a trecut cel de-al doilea. Este o perioadă de acalmie. Gripa porcină a luat pauză pentru o perioadă. Ne aşteptăm ca în vară să fie un nou val de îmbolnăviri. E important ca oamenii să se vaccineze“, a explicat pentru „Adevărul de Seară“ Adrian Streinu-Cercel, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Niciun caz nou de porcină
Oficialul din Ministerul Sănătăţii a mai declarat că situaţia este explicabilă şi prin faptul că destui români au înţeles că este necesar să se vaccineze. „Aproximativ 1.500.000 de români şi-au făcut vaccinul. Vom face calcule cu privire la situaţia  din momentul de faţă. Nu ştim dacă în următoarele două valuri virusul va fi sau nu mai puternic“, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Potrivit unui comunicat de astăzi al Ministerului Sănătăţii, în ultimele 24 de ore nu a fost confirmat niciun caz nou de gripă cu virus A-H1N1. La nivelul întregii ţări au fost până acum 6.953 de cazuri, dintre care 119 s-au soldat cu deces. În ceea ce priveşte vaccinarea copiilor cu vârstă de până la 16 ani, secretarul de stat spune că o decizie cu privire la când va începe vaccinarea şi dacă va mai începe în următoarea perioadă va fi luată la jumătatea acestei luni. Vaccinul pentru copii este deocamdată în teste.

Vaccinările la medicul de familie, cazuri rare

Vaccinul împotriva virusului A-H1N1 mai poate fi făcut acum doar la medicii de familie. Secretarul Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, Sandra Adalgiza Alexiu, a declarat că, în prezent, foarte puţini bucureşteni mai vin să se imunizeze împotriva virusului. „Foarte puţine persoane au fost vaccinate în ultima perioadă. A trecut isteria vaccinării declanşată de impactul mediatic. Spre exemplu, la cabinetul meu nu a mai fost nimeni vaccinat în ultimele două săptămâni. Este păcat că se întâmplă asta. Noi le spunem tuturor, avem şi afişe pentru informarea bucureştenilor cu privire la importanţa vaccinării“, a explicat Sandra Adalgiza Alexiu.

Campania de vaccinare continuă

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti(DSPMB), Cristina Moculescu, a declarat că în Capitală au fost vaccinate până în momentul de faţă aproximativ 201.500 de persoane. „Campania continuă la medicii de familie. În centrele de vaccinare din cadrul unităţilor sanitare se poate vaccina doar personalul medico-sanitar“, a explicat reprezentantul DSPMB.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite