Dosare penale pentru 36 traficanţi de etnobotanice într-o singură săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii bucureşteni au înregistrat, săptămâna trecută, 28 de dosare privind comercializarea de plante halucinogene, după ce au confiscat 400 de grame de substanţe etnobotanice şi peste 1.000 de pliculeţe cu astfel de plante, în urma verificării magazinelor "spice".

Poliţiştii au întocmit 28 de dosare penale în care sunt cercetate 36 de persoane, au dat 40 de amenzi în valoare de 216.000 lei şi au suspendat activitatea a şapte magazine. Un alt magazin a fost desfiinţat, fiind confiscaţi şi 1.562 de lei.

"În ultima săptămână, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Serviciul Antidrog, precum şi poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor - DGPMB, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Financiare, Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti şi Direcţiei Sanitar Veterinare, constituiţi în echipe mixte de control prin ordinul prefectului Capitalei, au continuat verificările simultane la magazinele de tip «spice shop»", au anunţat, luni, reprezentanţi ai Poliţiei Române.

Astfel, două acţiuni de amploare au avut loc în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, când au fost controlate "magazinele de vise" din sectoarele 1, 2 şi 5 ale Capitalei şi în noaptea de 3 spre 4 decembrie, când s-au făcut verificări la magazinele din sectoarele 3, 4 şi 6.


 Au fost controlate 53 de magazine

În urma cotroalelor, au fost ridicate produse în valoare de 29.365 lei, respectiv 386 grame de substanţe tip "etnobotanice" şi 1.025 plicuri ce conţin astfel de substanţe.

Toate substanţele au fost înaintate către Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor, din cadrul IGPR, pentru expertizare.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a spus, luni, în conferinţa de presă în care au fost prezentate rezultatele acestor controale, că le mulţumeşte primarilor de sector care au răspuns apelului său de a verifica modul în care aceste magazine sunt autorizate.

"Aici nu este loc nici de orgolii personale, nici de războaie între autorităţi, pentru că noi, reprezentanţii statului, fie că suntem primari sau prefect, suntem în război cu cei care vând substanţe periculoase copiilor noştri", a spus Atănăsoaei.


Proiectul PMB prevede interzicerea acestor magazine pe o rază de un kilometru în jurul unităţilor de învăţământ


Primăria Capitalei a făcut un proiect care, dacă va fi aprobat, va duce la interzicerea pe o rază de un kilometru în jurul tuturor şcolilor din Bucureşti a magazinelor de comercializare a substanţelor halucinogene, etnobotanice, a plantelor şi substanţelor care au fost identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii publice neinterzise încă prin legislaţie.

Proiectul a fost elaborat după ce Inspectoratul Şcolar al Capitalei a sesizat Poliţia, Prefectura şi Jandarmeria că în apropierea a 39 de şcoli sunt magazine care vând substanţe etnobotanice sau alte produse cu efect nociv asupra elevilor. Sesizarea a survenit unui caz semnalat la Colegiul "Dimitrie Leonida" din Capitală, şase elevi fiind sancţionaţi pentru consum de etnobotanice.

Între timp, unele primării de sector din Capitală au interzis vânzarea produselor etnobotanice în magazine aflate în apropierea şcolilor.


36 de substanţesunt interzise

În 10 februarie, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Şi după apariţia acestei ordonanţe însă sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

De asemenea, în urma controalelor, mai multe magazine din diferite zone ale ţării au fost închise sau suspendate, iar unele autorităţi locale au decis deja interzicerea acestora.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite