„Divorţul la Primărie“ durează 45 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuplurile care vor să se despartă fără avocaţi depun o cerere la autoritatea locală, se gândesc o lună şi primesc decizia de divorţ după 15 zile. Singurele condiţii impuse de noua lege sunt ca cei doi soţi să nu aibă copii minori şi să se înţeleagă pe cale amiabilă cu privire la despărţire.

Funcţionarul care leagă oficial destinele însurăţeilor este, de anul acesta, şi cel care îi dezleagă. „Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru un divorţ administrativ sunt: acordul comun faţă de desfacerea căsătoriei, să nu aibă copii minori născuţi din căsătorie sau adoptaţi, niciunul dintre soţi să nu fie pus sub interdicţie şi să se înţeleagă asupra numelui pe care îl vor purta ulterior“, a declarat, pentru Adevărul de Seară, directoarea Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Populaţiei din sectorul 4, Daniela Hrynczuk.

Tot mai multe cupluri de orădeni care se separă aleg divorțul administrativ

20 de cereri depuse la primăriile de sector

Tot ea a mai spus că, de la 26 decembrie 2010, data intrarării în vigoare a Legii 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, la oficiul de stare civilă din cadrul Primăriei Sectorului 4 au fost înregistrate cinci cereri de desfacere a căsătoriei. Numărul total al cererilor de acest gen depuse la toate primăriile de sector din Capitală este de peste 20.

Documente necesare pentru divorţ
Divorţul se poate face la primăria care are în păstrare actul de căsătorie sau la primăria din sectorul în care locuiesc soţii.
Pentru ca dosarul de desfacere a căsătoriei să fie complet, solicitanţii, adică ambii soţi, au nevoie de actele de identitate în original şi copie, de certficatele de naştere în original şi copie şi de certificatul de căsătorie în original.

„În cazul în care soţii nu au domiciliul comun trebuie să dea o declaraţie notarială prin care să declare adresa la care locuiesc“, a explicat Hrynczuk. Împreună cu aceste acte, solicitanţii trebuie să mai anexeze la dosar o cerere tip pe care o semnează ambii soţi şi să plătească o taxă de divorţ care variază în funcţie de primărie.

„Taxa este votată în fiecare consiliu. La noi se plăteşte taxa judiciară de timbru, care este de 5 lei“, a mai spus directoarea de la sectorul 4.

O lună, timp de gândire
La 30 de zile calendaristice după ce depun actele, cei doi soţi trebuie să se prezinte la starea civilă pentru a completa o declaraţie prin care fiecare îşi susţine decizia. Dacă îndeplinesc şi această ultimă condiţie, cei doi soţi îşi pot ridica certificatele de divorţ în 15 zile calendaristice.

În cazul în care solicitanţii nu se prezintă la starea civilă la 30 de  zile de la depunerea actelor de divorţ, ofiţerul stării civile face un referat către primar, care respinge cererea de divorţ.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite