Bucureşti: Din ciclul „cum am sărbătorit zăpada": Şoferii - boieri, pietonii - prizonieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plugurile au lăsat străzile principale din Bucureşti uscate ca-n palmă, dar  au deşertat tonele de zăpadă pe trotuareUtilajele municipalităţii au reuşit, în sfârşit, să elibereze marile bulevarde de zăpadă. Zăpada înlăturată de pe carosabil a blocat, însă, parcările, trotuarele şi staţiile de autobuz de pe margine.

Haosul cauzat de zăpadă s-a mutat, astăzi, de pe străzi pe trotuare. În timp ce străzile principale erau curăţate regulamentar încă de la primele ore ale dimineţii, pietonii se zbăteau să-şi facă loc printre troienele înalte create pe trotuare şi în parcări. Şi şoferii au fost nevoiţi doar să admire străzile curăţate, întrucât majoritatea nu şi-au putut scoate maşinile din parcările înzăpezite.

„Am coborât la ora 7.30 din bloc şi mi-am găsit maşina îngropată, aşa că astăzi am circulat cu tramvaiul”, a spus Adelin Stroe, un locuitor de pe strada Elev Ştefăneşcu din zona Piaţa Iancului.

Aglomeraţia de pe străzi s-a mutat astăzi în mijloacele de transport în comun de suprafaţă şi la metrou, iar RATB a scos în stradă 135 autobuze şi troleibuze în plus faţă de o zi normală. „Parcă-i ziua fără maşini, nu am mai văzut de mult străzile aşa de goale într-o zi de luni”, a spus Ioana, o tînără care aştepta autobuzul în staţia Grădina Cişmigiu.

Mijloacele de transport în comun au făcut cu greu faţă mulţimii, aşa că taximetriştii au lucrat la foc automat. “Comenzi avem din plin, lucrăm fără întrerupere de azi-noapte, dar partea proastă este că nu avem unde parca şi riscăm să rămânem şi noi înzăpeziţi”, a spus Petrişor Pop, taximetrist.

Slalom printre nămeţi

Pietonii au avut cel mai mult de suferit pentru că majoritatea trotuarelor nu au fost deszăpezite, iar staţiile RATB sunt blocate în spatele nămeţilor de zăpadă care s-au format după deszăpezirea străzilor. Astfel, în majoritatea staţiile din zonele Cişmigiu, Kogălniceanu, Piaţa Romană, Timpuri Noi, Piaţa Iancului, Obor, Dristor, Militari, Rahova, Pantelimon, bucureştenii au fost nevoiţi să aştepte mijloacele de transport în comun în stradă pentru că nu aveau cum escalada munţii de zăpadă. Zona cea mai afectată de codul portocaliu a fost Sectorul 5, pe Calea Rahovei şi pe Şoseaua Alexandriei. Aici zăpada depusă în cantităţi uriaşe a dat bătăi de cap operatorilor de salubritate iar dimineaţă s-au înregistrat mai multe blocaje

Bolnavii, în pericol

Bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă şi care locuiesc departe de marile artere sunt în pericol pentru că ambulanţele nu pot intra pe străzile laterale. “Majoritatea solicitărilor vin de pe străduţe laterale unde nu se poate intra pentru că volele care au curăţat zăpada au creat blocaje. Am avut noroc de faptul că au fost mai puţine solicitări în Capitală dar în judeţul Ilfov o maşină a stat blocată 4 ore”, a spus dr. Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Telefoanele  Serviciului de Ambulanţă Bucureşti (SAB) au sunat noaptea trecută, aproape fără întrerupere. Peste 1.400 de oameni au sunat în ultimele 24 de ore după ajutor, iar dintre aceştia 100 au fost ridicate din stradă, iar 61 de oameni au ajuns la spital cu fracturi şi traumatisme, după ce au alunecat pe trotuare. Echipajele medicale au încercat să facă faţă solicitărilor, dar acţiunea lor a fost îngreunată de zăpadă. Unele ambulanţe au rămas blocate în nămeţi şi câte patru ore mai ales în zona judeţului Ilfov.

„Am avut probleme în mai toate localităţile de pe raza judeţului Ilfov din cauza zăpezii viscolite. Am fost ajutaţi de echipajele ISU, de Prefectura Capitalei şi de autorităţile judeţului Ilfov. Ambulanţele au mers după utilajele de deszăpezire, ca să poată ajunge la bolnavi", a mai spus managerul SAB, Alis Grasu.

Medicii recomandă izolarea la domiciliu

Specialiştii ne sfătuiesc să nu ieşim din casă până când vremea se va domoli. „Copiii, persoanele de vârsta a treia, cardiacii, cei cu boli crinice trebuie să evite ieşirile afară mai ales dimineaţa şi seara când sunt temperaturi foarte scăzute“, a precizat director SAB, Alis Grasu.

Şi pentru că a început o nouă săptămână de muncă, cei care nu au încotro nu trebuie să stea mult timp în frig, să se îmbrace cu haine cât mai groase şi să nu consume alcool. Pe timpul cât aşteptaţi în staţiile RATB, specialiştii vă recomandă să faceţi mişcări sau să vă adăpostiţi undeva.

O mie de poliţişti în dispozitive 

Odată cu instalarea codului portocaliu, la nivelul Capitalei a fost constituit „Comandamentul Y“ pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. Activitatea sa va fi prelungită  atâta timp cât vremea va crea probleme cel mai probabil în această seară de la ora 20.00. „Comandamentul Y sau altfel spus Sala Y are în componenţă poliţişti, jandarmi şi lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă“, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan.

Singura problemă majoră a fost înregistrată duminică seară când un tir a rămas blocat în zona Domneşti. Autorităţile din Bucureşti au continuat toată noaptea să deszăpezească principalele artere de circulaţie cu excepţia sectorului 5 unde intervenţiile s-au lăsat mult aşteptate. La dispoziţia primarului Sorin Oprescu, pentru a putea acţiona, în Bucureşti, maşinile parcate neregulamentar, care stăteau în calea utilajelor de deszăpezire, au fost ridicate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite