Demonstraţiii de autoapărare şi călărie la Ziua Jandarmeriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jandarmii din Bucureşti au ieşit ieri în parcul Herăstrău cu câinii şi caii din dotare şi au organizat ateliere de autoapărare pentru vizitatori. La împlinirea a161 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, toate unităţile instituţiei din Capitală şi din ţară au expus echipamente şi autospeciale şi au organizat concerte de fanfară.

Jandarmeria Română a împlinit ieri, 3 aprilie, 161 de ani de existenţă, iar angajaţii instituţiei au sărbătorit acest eveniment în mai multe parcuri din Capitală, Herăstrău, Carol şi Unirii, unde au fost expuse echipamente şi au avut loc concerte de fanfară.

Sute de bucureşteni au ieşit în parcul Herăstrău, la intrarea Charles de Gaulle, pentru a admira tehnica specifică, autospecialele, atelierele de autoapărare, autoturismele şi ţinutele pe care jandarmii le poartă în misiuni. Standurile au fost deschise de la ora 12.00 până la ora 16.00, după care a urmat un concert al fanfarei Jandarmeriei Române.

image

Foto: Marian Vilău

De asemenea, în Parcul Unirii, între ora 11.00 şi ora 14.00, jandarmii au prezentat Detaşamentul de Cavalerie şi Câini de Serviciu. Curioşii, în special copiii, s-au îngrămădit să se fotografieze cu frumoasele animale, iar cei mai curajoşi au făcut primele lecţii de călărie pe caii din dotarea Jandarmeriei.
În Parcul Carol, jandarmii au prezentat ţinuta de misiune, autovehiculele, materialele de intervenţie şi  luptătorii din cadrul unităţii. Începând cu ora 14.00, efectivele din parcurile Carol şi Unirii au defilat până la intrarea în Parcul Tineretului.

image

Foto: Marian Vilău

„Parcă sunt la Counter Strike”

Standurile Jandarmeriei au fost luat cu asalt în special de copii, care au dorit să se joace cu tehnica şi echipamentele din dotare. Cei mici au fost lăsaţi să se urce în autospeciale, să vadă armele, au putut observa îndeaproape cum arată un costum de scafandru şi toată tehnica aferentă salvării victimelor înecului şi au participat la demonstraţii de autoapărare, unde au învăţat de la jandarmi cu experienţă cum să pareze o lovitură.

“Parcă sunt la Counter Strike, numai că este pe viu. Nu ştiam că poţi să ai o meserie în care să te simţi ca într-un joc. Când o să mă fac mare vreau să fiu jandarm”, ne-a spus Raducu, un băieţel în vârstă de 8 ani care se suise într-o autospecială plină cu armament şi care o ruga pe mama lui să-i facă poze la volan, că el pleacă “în misiune”.

image

Jandarmeria, înfiinţată de Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei

La 3 aprilie 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnitorul Moldovei între anii 1849 – 1853, a semnat actul de înfiinţare a Jandarmeriei, “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.
Documentul prevedea faptul că Jandarmeria „este o putere înfiinţată pentru a priveghea siguranţa publică, ţinerea bunei rânduieli şi aducerea la împlinire a legilor”, executarea zilnică a unui serviciu ordinar, pe baza regulamentelor sale şi un serviciu extraordinar la solicitarea autorităţilor, de subunităţile mobile din structură.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite