GALERIE FOTO S-a reabilitat la Jilava: din traficant de droguri a ajuns cultivator de praz!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinuţii de la Jilava au înlocuit termenii argotici ca „grame“ sau „bile“ cu „jargoane“ din agricultură ca „hectare“ sau „pogoane“. Câţiva deţinuţi închişi în Penitenciarul Jilava de la marginea Bucureştiului lucrează la ferma închisorii, care produce doar legume ecologice.

GALERIE FOTO FERMA ECO DE LA PENITENCIARUL JILAVA

Deţinuţii care îşi ispăşesc pedepsele în Penitenciarul Jilava au posibilitatea de a munci în domeniul agriculturii. Nu oriunde, ci într-o fermă care produce doar legume ecologice, amenajată în incinta penitenciarului.

„Toate legumele pe care le cultivăm aici sunt eco. Pentru creşterea lor nu folosim nimic altceva decât apă. Chiar dacă am vrea să le adăugăm îngrăşăminte sintetice sau altceva, nu avem cum pentru că nu avem buget pentru aşa ceva“, explică omul care se ocupă de buna desfăşurare a activităţii fermei, inginerul agronom Mihail Gheorghe.

El are în grijă zeci de puşcăriaşi pe care trebuie să îi coordoneze şi să îi supravegheze în timp ce udă, culeg sau plantează legumele eco.

Câştigă timp şi bani
Printre aceştia se numără şi Constantin Filişanu (37 de ani), care ispăşeşte o pedeapsă de 15 ani pentru trafic de droguri. Bucureşteanul, care pe vremuri trafica heroină şi alte stupefiante prin zona Muncii, se ocupă acum de plantaţiile de praz, vinete şi salată.

Spune că a ales să iasă la muncă pentru că are numai de câştigat. „În primul rând că ies la aer şi mă mai aerisesc. În plus, mai primesc şi bani la sfârşitul lunii, 130-150 de lei şi mi se scade şi din pedeapsă. Câştig cinci zile pentru o lună muncită“, spune fostul traficant, actual agricultor.

De la portocale în Spania, la ardei în Jilava
Alături de Constantin mai muncesc cot la cot şi alţi deţinuţi, unii dintre ei chiar experimentaţi în domeniu. „Pe mine m-au arestat în Spania pentru că furasem nişte scule de la un patron care nu m-a plătit. M-au luat de la cules de portocale şi m-au băgat la ardei“, povesteşte zâmbind Florin Polifron (26 de ani), care mai are de ispăşit aproape doi ani din pedeapsă.

Deocamdată, legumele cultivate de deţinuţi pot fi consumate doar în interiorul închisorii, de angajaţi şi de deţinuţi, dar purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, Cristian Ervin Micu, spune că ar dori ca o parte din producţie să poate fi comercializată şi în exterior.

„Putem produce ecologic şi pe lângă faptul că avem cea mai ieftină mână de lucru, avem şi teren în proprietate. Ţinând cont că suntem în apropierea Bucureştiului, cred că am putea comercializa cu succes produsele şi, astfel, am rotunji bugetul închisorii“, explică Cristian Ervin Micu.        

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite