De după gratii, în spatele cortinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorii de pe scena Teatrului Nottara au fost înlocuiţi, aseară, de 77 de deţinuţi, din 12 penitenciare, într-un experiment de reintegrare socială unic în lume.Puşcăriaşii joacă în aceste zile pe scena Teatrului Nottara, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru pentru Deţinuţi. Împreună, „actorii“ au de executat 630 de ani de închisoare.

Festivalul de Teatru al Deţinuţilor „EXIT“, organizat de Asociaţia A.R.T. Fusion în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, este deja la a doua ediţie.

Cele 12 trupe de teatru din penitenciarele din toată ţara, ajutate şi de actori profesionişti, pun în scenă, pe parcursul a patru zile, piese de teatru clasic şi teatru forum. „Încercăm să le oferim persoanelor aflate în detenţie un mijloc de exprimare şi explorare a sentimentelor lor într-un mod neprimejdios, contribuind la dezvoltarea lor afectivă prin activitate artistică“, a spus purtătoarea de cuvânt a Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), Johanna Popescu.

Actori „deosebit de periculoşi“
În cadrul ediţiei de anul acesta a festivalului sunt prezentate nouă piese de teatru clasic şi două de teatru forum - o formă de teatru interactiv care porneşte de la o situaţie de discriminare, în rezolvarea căreia trebuie să se implice publicul spectator.

Spectacolele sunt prezentate Virgil Marincaş. Are o condamnare „mică“ - patru ani pentru furt. „Am luat 15 plasme dintr-un tir“, spune Virgil Marincaş, care îşi ispăşeşte pedeapsa la Penitenciarul Baia-Mare.

Condamnaţii de la Penitenciarul Codlea au deschis festivalul cu piesa „Ciclopul“ după Euripide, pe care au jucat-o exemplar pentru nişte amatori. „Joacă foarte bine, dacă n-ai şti că sunt deţinuţi, ai crede că sunt studenţi la teatru“, a spus Eduard Teodor, unul dintre spectatorii entuziasmaţi de prestaţia condamnaţilor. Deţinuţii, majoritatea din categoria „deosebit de periculoşi“, s-au pregătit cu Silviu Oltean, actor în trupa lui Dan Puric, lucru care se vede şi pe scenă.

A înscenat şi înainte de a ajunge pe scenă
Odată coborâtă cortina, actorii de ocazie ies din rolurile lor prin care au scos ropote de aplauze din partea publicului şi revin la statutul lor de puşcăriaşi.
Marius Dan Savin are 33 de ani şi este închis de opt ani pentru înşelăciune şi complicitate la omor deosebit de grav.

Mai are de executat cam încă pe-atât. Este deja un „actor consacrat“. Joacă rolul lui Odiseu, iar anul trecut a fost călugărul din „Colonelul şi păsările“.
„Odiseu“ povesteşte deschis despre fapta pentru care este închis.

„A fost un accident rutier înscenat. Doi prieteni l-au bătut până aproape să-şi dea ultima suflare, apoi l-am aruncat cu maşina în râpa de la Rânca, să pară accident. Eu am condus maşina şi am făcut denunţul după o lună, altfel nimeni n-ar fi ştiut“. Odiseu se opreşte din povestit, este chemat pe scenă pentru a primi, alături de colegii săi, aplauzele „juriului“.

Spectacolele de astăzi de la Teatrului Nottara încep de la ora 18.00

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite