De ce nu se mai lucrează de un an la Dâmboviţa Center

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şantierul care a început pe ruinele fostei Case Radio în urmă cu doi ani s-a oprit din lipsă de autorizaţii. Astfel, termenul de finalizare a mega-complexului imobiliar Dâmboviţa Center, stabilit pentru 2012 nu va fi respectat. Avizul pentru circulaţie şi mediu, precum şi autorizaţia de la Pompieri lipsesc din dosarul ce este blocat la Primăria Sectorului 1.

Reconstrucţia uneia dintre cele mai mari clădiri începute de comunişti, Casa Radio din zona Eroilor, a fost discutată şi negociată timp de peste 15 ani. Când, într-un final, s-a stabilit demararea unui proiect public-privat ce viza exploatarea şantierului abandonat în 1989, buldozerele au demolat faţada şi atât.

GALERIE FOTO: Click aici pentru mai multe imagini

Este vorba despre controversatul proiect Dâmboviţa Center, ce a înţepenit la stadiul de şantier de mai bine de un an. „Au venit atunci (2008n.r.)cu tam-tam, au demolat şi apoi au dispărut. Ţin minte că au distrus cu explozibil şi, din cauza zgomotului, au fost foarte multe reclamaţii“, a declarat portarul blocului de pe Calea Plevnei nr. 93.

Penalizări de 10.000 de euro pe zi

Prin proiectul Dâmboviţa Center, Casa Radio ar fi trebuit transformată într-un complex modern desfăşurat pe o suprafaţă de 96.474 de metri pătraţi, cu spaţii comerciale, rezidenţiale şi instituţionale.



FOTO: Macheta viitoarei construcţii Dâmboviţa Center nu se conturează în realitate

Potrivit OUG 95/2006, proiectul este realizat într-un parteneriat public-privat, implicaţi fiind compania israeliană Plaza Centers şi Ministerul Dezvoltării. Scopul semnării contractului este reconversia funcţională a clădirii Casei Radio, iar una dintre condiţii era ca dezvoltatorul să-i predea o clădire de birouri statului român până la sfârşitul anului trecut.

Condiţia nu a fost îndeplinită şi, potrivit contractului, se prevăd penalizări de până la 10.000 de euro pe zi în cazul întârzierilor începerii şi finalizării construcţiei. „Penalizările nu se pot aplica pentru că noi avem acte doveditoare precum că nu din cauza noastră s-a întârziat“, a declarat, pentru „Adevărul“ Luc Rosmans, managerul Plaza Centers, unul dintre investitorii Dâmboviţa Center. El a adăugat că există cereri de aviz la Brigada de Trafic, la Pompieri şi la Garda de Mediu.

Chiliman invocă traficul

„Autorizaţiile s-au blocat la sectorul 1. Planul Urbanistic Zonal pentru Dâmboviţa Center este legal şi aprobat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Domnul primar Andrei Chiliman nu se supune acestei hotărâri şi nu eliberează autorizaţiile”, a declarat arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

În replică, Primăria Sectorului 1 a contestat în instanţă proiectul Dâmboviţa Center în primăvara anului trecut şi a câştigat procesul la Tribunalul Bucureşti. „Noi nu am contestat proiectul în sine, dar nu poţi să construieşti un mall în mijlocul oraşului fără să te gândeşti la traficul pe care îl generează. Când cei de la Dâmboviţa Center vor veni cu soluţii viabile de trafic, le vom da autorizaţiile“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alex Ichim.

Bucureşti: Macheta viitoarei construcţii Dâmboviţa Center nu se conturează în realitate
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite