Bucureşti: De ce este gol Pasajul Universităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an şi jumătate de când a fost refăcut, pasajul din centrul Capitalei rămână fără magazine pentru că patronii nu au bani să plătească chiriileDupă ce s-au bătut pe spaţiile comerciale, licitând cu preţuri mai mari decât şi le puteau permite, comercianţii n-au mai semnat contractul cu Primăria, iar spaţiile sunt în continuare neutilizate.

Considerat încă un vad comercial bun, având în vedere faptul că sute de mii de oameni îl traversează zilnic, Pasajul Universităţii, reabilitat în urmă cu un an şi jumătate, este şi astăzi gol. În spaţiile comerciale zac mese şi scaune din plastic şi mult praf. Un singur magazin este deschis, cel care vinde bilete la diferite spectacole. Lângă el, două tonomate de cafea.

Primăria Capitalei a organizat în luna august a anului trecut o licitaţie publică cu strigare la care au participat 53 de firme. Cinci dintre acestea au fost declarate câştigătoare, iar două dintre ele s-au prezentat la încheierea contractului de închiriere cu Administraţia Străzilor, instituţia care are în administrare pasajul. Restul au renunţat după ce şi-au făcut calculele şi şi-au dat seama că au licitat mai mult decât le permitea punga.

Cofetărie închisă în trei luni


Cofetăria deţinută de firma Silvian Star a funcţionat vreme de trei luni, timp în care încasările nu acopereau nici măcar pe jumătate chiria. „Preţul era enorm, cred că era una dintre cele mai mari chirii din Bucureşti“, ne-a declarat Mihaela Miron, reprezentanta firmei. Tot din cauza chiriei prea mari a renunţat şi Cristian Stroe, reprezentantul firmei Healthy Life Pharma, care voia să amenajeze un centru farmaceutic. „Discutam de o chirie care ajusese la 130 sau 150 de euro pe metru pătrat şi un spaţiu de 60-80 de metri pătraţi. Nu ne puteam permite“, a declarat azi-dimineaţă pentru „Adevărul de Seară“ bucureşteanul care nu a mai bătut palma în vederea încheierii unui contract cu primăria. Un alt participant la licitaţie ne-a declarat că au fost firme – în special cei care voiau să amenajeze chioşcuri de ziare – care au oferit şi câte 200 de euro pe metrul pătrat.   

Cele mai mari preţuri din zonă

Şi Radu Zilişteanu, consilier imobiliar, recunoaşte că o chirie de 130 sau 150 de euro pe metru pătrat este enormă. „Un astfel de preţ era valabil în Piaţa Victoriei acum 2-3 ani de zile. Acum nici pe Magheru nu mai găseşti spaţii comerciale care să depăşească suta de euro pe metrul pătrat“, a declarat consilierul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite