Bucureşti: FOTOGALERIE David Neacşu, fan al ghidurilor „National Geographic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinistul David Neacşu a străbătut 60 de ţări din toată lumea şi a participat la 34 de expediţii româneşti.De asemenea este primul român care, în ianuarie anul trecut a atins cel mai înalt vârf din Antarctica, Vf. Vinson. Peru este o ţară unde trebuie să te duci cu inima deschisă şi golit de prejudecăţile europene, îşi începe povestea alpinistul român David Neacşu.

David Neacşu consideră ghidurile lansate de „Adevărul“ un imbold dat oamenilor să viseze, împachetat într-o formă supremă de cultură. Pentru el călătoria reprezintă curajul de a visa. „Nu credeam că o să existe aşa ceva în România, la fel cum în 1997 nu credeam că vor exista magazine specializate de unde să-ţi poţi cumpăra steagul României. Ghidul ăsta este dovada că era nevoie de altceva în limba română şi pe înţelesul tuturor românilor. Asta e o biblie pentru cine vrea să meargă în Peru“, crede alpinistul.

FOTOGALERIE Expediţie românească, în premieră, în Amazon, la care a participat David Neacşu


La cei 50 de ani, David a străbătut 60 de ţări din lumea largă şi a făcut parte din 34 de expediţii româneşti. Amazon, Antarctica, Everest, Papua, Aconcagua şi Uganda sunt doar câteva dintre ele. „America de Sud? Dacă ar fi o femeie, m-aş însura cu ea, iar dacă ar fi să am o amantă, aceea ar fi Africa“. Peru este una dintre ţările în care Neacşu s-ar întoarce la nesfârşit străbătut de convingerea că mai are ceva de descoperit. Un dor de ducă îi sclipeşte în albastrul ochilor pierduţi deja pe crestele munţilor sau prin locuri rar călcate de picior de european. „Ţara asta am traversat-o în fel şi chip, am făcut expediţii pe munţii de la nord de Lima, Huaraz, dar şi în Amazon. Am văzut şi sudul, până la Atacama şi până la izvoarele Amazonului, dar şi Arequipa“.

Vezi aici fotografii din expediţia din Uganda, 2004


Trei locuri pe care să nu le ratezi

„Dacă-ţi spun doar trei, e prea puţin“, spune nemulţumit veşnicul călător. Totuşi începe cu regiunea Cusco care cuprinde fosta capitală a imperiului incaş. „Te duci pentru Machu Picchu şi Valea Sacră. De acolo se pleacă spre Machu Picchu, pe drumul sfânt al incaşilor, sau mergi cu trenul. Dar ca să vezi această minune a lumii trebuie să fii pregătit sufleteşte“. 



FOTO: În fiecare an, în luna septembrie, peruanii sărbătoresc ziua Sfintei Marii, ca un ceremonial al morţii

David Neacşu a fost a Machu Picchu de cinci ori şi de fiecare dată a plecat cu întrebarea dacă va mai apuca să vadă această minune. „De fiecare dată m-am ascuns printre ruine, peste noapte, să mai pot rămâne o zi, pentru că nu ai voie decât o zi“. Muntele se vede în splendoarea lui doar prin „Poarta Soarelui“, locul de unde trebuie să începi vizita la Machu Picchu, apoi puntea incaşului, patul incaşului şi poarta sfântă. „Machu Picchu e sprânceana de pe fruntea imperiului incaş“, consideră Neacşu.

Expediţia din Papua, 2007

Zona Arequipa este cel de-al doilea loc care merită văzut neaparat. „În Arequipa se află cel mai mare canion din lume, Colca, şi izvorul Amazonului“, continuă Neacşu. Tot în sudul Peru se află Atacama, o altă zonă recomandată de Neacşu.



FOTO: Fluviul Amazon

„Nu poţi pleca din Peru dacă nu ai văzut Iquitos. De aici începe Amazonul navigabil. Aici sunt adunate toate naţiile lumii, pentru că totul este legat de comerţul cu Brazilia. Aici se află arborii de cauciuc şi adevărata frunză de coca, adică cocaina“, povesteşte David Neacşu.

Vezi cum a fost aventura primului român care a atins cel mai înalt vârf din Antarctica, vârful Vinson


Ţinut al incaşilor

Amazonul, cel mai mare fluviu din lume îşi are izvoarele în masivul peruan Mismi. „Din vulcanul Mismi se naşte Amazonul. E o vână de apă cât o mână, nici nu-ţi vine să crezi“, îşi aminteşte David din expediţia din 2004.



FOTO: Valea Sacră

Ţinutul peruan poartă amprenta puternică a incaşilor, o cultură fascinantă care se regăseşte în firea peruanilor de azi. La Ollantaytambo s-a dat ultima bătălie incaşă. „Acolo se află un lucru minunat. Un izvor care trece printr-o vălaie (n.r. jgheab). Am mers acolo cu un prieten biolog, peruan. Mi-a spus să dau cu mâna prin apă. Am dat. Apa s-a oprit. Nu mai curgea. A dat el cu mâna şi a pornit. Mi-a spus că de patru sute de ani oameni de ştiinţă încearcă să-şi explice fenomenul şi nu reuşesc. E o minune“, povesteşte David.



FOTO: Valea Sacră - Ollantaytambo

Bucureşti: Expediţia românească în Amazon din 2004
Bucureşti: Expediţia românească în Amazon din 2004
image
Bucureşti: Expediţia Amazon 2004 - Valea Sacră, Peru
București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite