Bucureşti: Dan Covaci construieşte copii celebre de corăbii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan este fizician, dar construieşte machete de corăbii pe care le vinde pe mii de euro. Cel mai mult a câştigat pe un model 2.500 de euro. Bucureşteanul a fost cercetător timp de zece ani, între 1989 şi 1999, urmând astfel o carieră în domeniul în care s-a specializat, fizica.

Din anul 2002, împreună cu fratele soţiei lui, a început să construiască machete de corăbii după modele celebre. „Pasiunea pentru modelism o am de mult, dinainte de 1989, dar atunci era foarte greu să găseşti kituri sau planuri. Comunitatea de modelişti era foarte restrânsă“, povesteşte Dan.

A pornit o firmă de modelism

După ce a vândut una dintre machete unui bancher contra sumei de 2.500 de euro, i-a venit ideea să pornească o mică afacere. Modelistul, ajutat şi de cumnatul său, a înfiinţat o firmă şi a încercat să pună pe picioare afacerea. „Am înregistrat firma la Registrul Comerţului, ne-am făcut şi un site în engleză şi în română (www.sargonshipmodels.com), vroiam să angajăm şi câţiva oameni, dar ne-am lăsat păgubaşi pentru că am constatat că navele nu au aşa mare căutare“, povesteşte fizicianul-modelist.

După această experienţă, el a reprofilat domeniul de activitate al firmei axându-se pe aparate de laborator şi automatizări industriale. „Nu puteam trăi din această pasiune, ar fi fost ideal să funcţioneze afacerea. Oricine îşi doreşte să îşi câştige existenţa făcând ceea ce îi place“, zice Dan. El este de părere că, în acest domeniu, românii nu au o cultură solidă, de aceea nici nu sunt foarte interesaţi de corăbii sau de alte ambarcaţiuni în miniatură. „Datorită faptului  că au o istorie bogată în domeniul navigaţiei şi dintotdeauna au avut flote puternice, nordicii şi englezii sunt mult mai interesaţi de astfel de lucruri“, explică Dan.

Ultima corabie pe care au construit-o cei doi modelişti se numeşte Astrolabe şi este o replică în miniatură a unei celebre nave din flota Franţei, care a fost folosită pentru explorări geografice. „Astrolabe este o corvetă care a fost folosită în epoca lui Napoleon. Miniatura noastră este o replică fidelă a acestei nave. Pentru construcţia ei am folosit aceleaşi materiale din care au fost făcute şi piesele originale ale corabiei adevărate“, spune mândru Dan. Costul ridicat al acestor replici este justificat de faptul că materia primă este destul de scumpă (kiturile), iar timpul în care se finalizează o asemenea ambarcaţiune este destul de lung.

„Pentru a finaliza Astrolabe am lucrat timp de şase luni, cate 3-4 ore pe zi, iar kiturile şi planul, pe care le-am cumpărat din Italia, ne-au costat aproximativ 500 de euro“, spune Dan. Preţul pentru care fizicianul ar fi dispus să renunţe la această ultimă creaţie este de 1.500 de euro. 



Născut:
15 august 1964, Bucureşti
Studii: Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti
Familie: Este căsătorit şi are un fiu în vârstă de 21 de ani

Întrebări şi răspunsuri

Machetele au nevoie de o întreţinere specială?

În primul rând trebuie ţinute într-o încăpere cu o umiditate mai mică de 60% şi să nu stea mult timp în soare.

Bucureşti: Dan Covaci construieşte machete de corăbii

Executaţi şi comenzi?

Cu mare plăcere, doar că nu prea avem comenzi. În România, oamenii cu bani nu sunt pasionaţi de astfel de lucruri, preferă alte lucruri, mai extravagante.

Ce-i place: „Cel mai mult îmi place să construiesc lucruri inedite, dar, din păcate, în ultimul timp nu prea mai am timp de aşa ceva“, spune modelistul.
Ce nu-i place: „Nu suport neserioziatatea oamenilor care nu se ţin de cuvânt şi nu îmi place nici să am de-a face cu mitocani“, mai spune Dan.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite