Cea mai mare ciupercă din România, la Grădina Botanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Parcul” de pe Şoseaua Cotroceni unde se conservă specii rare de plante a împlinit ieri 150 de ani de la înfiinţare. O sabie sculptată de insecte, o ciupercă uriaşă, un cartof imens sau o nucă de cocos gigant sunt câteva dintre bizareriile păstrate în Muzeul Botanic din Capitală.

Grădina Botanică a rămas unul dintre puţinele locuri verzi din Capitală unde bucureştenii pot profita de o plimbare în mijlocul naturii cu atât mai mult cu cât vremea încă este plăcută pentru promenadă.

Încă de la intrare, imaginea tomnatică a copacilor, unii ajunşi la vârste de 200 de ani, te îndeamnă să explorezi cele peste 17 hectare pe care se întinde Grădina Botanică situată pe Şoseaua Cotroceni.

Cel mai adesea aici vin copiii însoţiţi de profesori, dar puţini sunt cei care ştiu că aici se studiază şi se păstrează specii rare de plante din România sau pe cale de dispariţie.



Foto: Cea mai mare nucă de cocos


Unele plante chiar din anii 1800 sunt conservate de specialişti în ierbare şi deşi s-au uscat au rezistat de-a lungul timpului pentru că au fost tratate cu o substanţă toxică numită tetraclorură de carbon. Un exemplu este “Roşcuţa de primăvară”, o plantă specifică Dobrogei, care a fost conservată în anul 1886.

În curând însă, specialiştii de la Grădina Botanică vor putea folosi o nouă tehnică de conservare, vor păstra plantele în frigider, la -40 de grade. Plantele păstrate în ierbare sunt ţinute ascunse de ochii curioşilor care pot însă vedea alte specii atrăgătoare pe aleile din grădină.

Bucureşti: Grădina Botanică

Un loc special este zona cu cele peste 200 de soiuri de trandafiri printre care se află “Hocus Pocus” sau cel mai mare trandafir (Schloss Ipenburg) care ajunge la doi metri înălţime.

Cea mai mare ciupercă românească


Muzeul Botanic, aflat în curtea Grădinii Botanice şi înfiinţat de prof. dr. Dimitrie Brândză, prezintă colecţii de plante uscate, presate, conservate în alcool sau formol şi sub formă de mulaje.

Plante „bolnave” care au căpătat forme bizare se află expuse în muzeu

Printre cele mai interesante exponate găsiţi aici cea mai mare nucă de cocos şi cea mai mare ciupercă românească (Bovista Gigantea). În plus, un cartof mare cât pentru o întreagă familie este conservat aici.



„Sabia lui Sobieski” este o bucată de scoarţă de molid, care a luat formă de sabie în urma unei înţepături de insectă. Tot aici veţi vedea bucăţi de scoarţă din uriaşii Sequoia, un arbore gigant care poate trăi mii de ani, iar la maturiate poate ajunge la 145 de metri înălţime.

Bucureşti: Grădina Botanică

Tot în muzeu este conservată o creangă dintr-un brad care s-a transformat în „mătură de vrăjitoare” în urma atacului unei ciuperci, dar şi cea mai spectaculoasă plantă (Dendrocalamus Giganteum), care creşte câte 30 de centimetri pe noapte.

Alte curiozităţi pe care le puteţi descoperi în muzeu sunt băuturile alcoolice cu aromă de şarpe sau pielea unui anaconda, împuşcat în Brazilia de un fost ambasador al Franţei în România.

Scurt istoric

Grădina Botanică din Bucureşti a fost înfiinţată în 1860 în urma unui decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi este sărbătorită pe 5 noiembrie, anul acesta împlinindu-se 150 de ani de la înfiinţare. Înainte de a fi amenajată pe Şoseuaua Cotrceni, aceasta a funcţionat pe terenurile Palatului Vasile Şuţu, în faţa Universităţii. În România mai există alte nouă Grădini Botanice.



Foto: Plante carnivore

Program de vizitare


Grădina Botanică ,,Dimitrie Brândză” poate fi vizitată zilnic între orele 8.00 şi 20.00, iar preţul de intrare este de 5 lei şi 2 lei pentru copii. Muzeul Botanic se poate vizita marţi, joi, sâmbătă şi duminică între orele 9.00 şi 13.00, iar intrarea este 2 lei, respectiv 1 leu (reducere).

Bucureşti: Grădina Botanică

Serele de expoziţie sunt în renovare, iar accesul este liber doar în unele compartimente.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite