Cum să dezvolţi o afacere la 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul a reuşit la doar 25 de ani să încropească o mică afacere pe internet, care îi permite să viseze să înconjoare lumea.

Pasionat de călătorii, Răzvan Pascu scrie pe cele trei bloguri ale sale (www.ponturibune.ro, www.stiuunloc.ro şi www.razvanpascu.ro) impresii din locurile pe care le vizitează. Europa întreagă, Egipt şi un colţ din Asia sunt „desenate“ în cuvinte de tânărul „pribeag“.  Răzvan lucrează de patru ani într-o multinaţională, însă asta nu l-a împiedicat să încerce să-şi pună pe picioare o mică afacere, exploatând zona de internet.

Astfel, a creat cele trei bloguri, reuşind să îmbine pasiunea sa pentru călătorie cu ideea de a face bani. „Am pornit în ideea de a face bani, iar scopul meu a fost acela de a creşte traficul fără spamuri. Aşa cu trei site-uri e mai uşor pentru că le fac trimiteri de la unul la altul“, explică tânărul. Acum a ajuns la un trafic zilnic de 7.000 de vizitatori.

Timpul şi-l împarte între serviciu, bloguri şi călătorii. „Toată lumea mă întreabă cum reuşesc. Cu multe sacrificii, nu prea ies în oraş şi prefer să mă ocup de site-uri. Mi-am propus, însă, ca pe site-urile mele să nu public politică, pornografie şi cancanuri, targetul meu este reprezentat de oameni din multinaţionale“, povesteşte Răzvan. Dacă ar sta degeaba s-ar urca pe pereţi, motivează tânărul întreprinzător, iar pentru că îi place foarte mult ceea ce face nu simte efectele sacrificiilor.

Muncă de jurnalist

Pentru a-şi susţine mica afacere, Răzvan face adesea şi muncă de jurnalist: reportaje de călătorie şi interviuri. Tematica celor trei bloguri este diferită, astfel, pe blogul său personal, www.razvanpascu.ro, el abordează şi subiecte de interes larg, subiecte economice sau de actualitate, folosindu-se de experienţa lui de economist. Pe www.stiuunloc.ro publică articole despre locuri din România, pe care nu le-a vizitata neapărat, iar pe celălalt, www.ponturibune.ro, prezintă diferite părţi ale lumii pe care le-a testat pe pielea lui.

China, o lume altfel

Toate excursiile pe care le face Răzvan sunt pe cont propriu, din banii pe care îi câştigă. Ultima călătorie pe care a făcut-o a fost în China, unde a avut surpriza să descopere o altă lume, complet diferită de ceea ce-şi imagina că ar fi acolo. „Am plecat cu nişte prejudecăţi, însă am rămas surprins de ce am descoperit acolo. E o ordine şi o disciplină extraordinară. A fost interesant acolo, pentru că în China sunt blocate platformele de bloguri şi de socializare. A fost mai greu să postez pe blog, dar am reuşit cu un artificiu prin email“, povesteşte tânărul.  Investiţia sa a fost minimă, ridicându-se la câteva sute de euro.

Întrebări şi răspunsuri

Cât e de greu pentru un tânăr să reuşească în domeniul afacerilor, în România de astăzi?

Nu e foarte greu. Eu cred că întotdeauna dacă vrei, poţi. Sunt mulţi amici de-ai mei care au început o astfel de afacere. Eu însumi am descoperit, de-abia după ce m-am apucat, că nu este chiar atât de greu cum îmi imaginam.

Cum sunt vacanţele tale?
De obicei agitate. Nu plec niciodată la drum aşa de nebun, fără să am ceva pregătit dinainte, dar nici nu merg pe mâna agenţiilor de turism. Mă ocup eu de tot. În ultima vreme am început să le organizez vacanţele şi colegilor de serviciu şi familiei mele.

Ce-i place
Îi plac oamenii reci, dar care atunci când ai nevoie de ei te ajută. De aceea, unul dintre oraşele sale preferate este Londra, pe care a avut ocazia să-l viziteze în timpul facultăţii, când a stat patru luni în Marea Britanie.

Ce nu-i place

Răzvan spune că nu-i plac oamenii trişti, acei oameni care nu cred în visele lor şi nu cred că ceva este posibil. „Eu am fost mereu animat de deviza «Hai să facem!», şi aşa m-am convins că visele pot deveni realitate“, spune tânărul.

PROFIL
Născut: 15 februarie 1985, Brăila
Studii: Academia de Studii Economice din Bucureşti, profilul Marketing
Familie: Este singur la părinţi


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite