Cum rezistă Lenin şi Petru Groza atacurilor cu flexul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hoţii de fier vechi vor să fure pulpa statuii lui Lenin şi degetele lui Petru Groza, aruncate de autorităţi lângă Palatul Mogoşoaia. Ca să-l salveze, paznicii au întors statuia liderului communist cu faţa în jos, cel mai expus rămânând acum Petru Groza.

În spatele zidului de la Palatul Mogoşoaia, statuile lui Lenin şi Petru Groza sunt lăsate în la cheremul hoţilor de fier vechi.
Braţul statuii lui Petru Groza a fost tăiat aproximativ în totalitate cu flexul de către hoţii de fier vechi. Aceeaşi soartă a avut-o şi degetul, care a suferit o „operaţie de amputare" cu bonfaierul, fiind salvat în ultimul moment de către paznicii palatului.

Ambele statui au fost atacate, în ultimul an, de mai multe ori de rromii care au încercat să porţioneze şi să valorifice vestitele embleme comuniste. Chiar dacă banii obţinuţi din vânzarea bucăţilor din statui nu le-ar ajunge decât pentru un cartuş de ţigări, hoţii continuă să-şi încerce norocul. "Aproape în fiecare seară vin ţiganii şi încearcă, ba cu cu bonfaierul, ba cu flexul, ba cu dalta să mai rupă sau să mai ciuntească ceva din statui! Noi încercăm să le păzim cât mai bine, dar ne e milă de ele!", a spus Costel, paznic.

Nici piciorul statuii lui Vladimir Ilici Lenin nu a scăpat de flexul rromilor care în urmă cu un an au reuşit aproape în totalitate să-l secţioneze, obligând autorităţile să întoarcă statuia cu faţa în jos pentru a proteja parţile proeminente, respectiv nasul şi mâinile.

"Au venit într-o seară cu un flex şi au tăiat aproape tot piciorul statuii. Nu ne venea să credem, au tras prelungitoare ca să aibă curent de la 300 de metri distanţă!", explică Vasile Croitoru, îngrijitor.

Contactate telefonic, autorităţile comunei Mogoşoaia au declarat că statuile sunt în grija Ministerului Culturii, prin reprezentanţii Palatului Mogoşioaia care sunt responsabili pentru soarta ambelor statui.


Acum 20 de ani, în Piaţa Presei Libere şi în faţa Facultăţii de Medicină tronau statuile lui Vladimir Ilici Lenin şi Petru Groza. Imediat după revoluţie au fost date jos de pe soclu, fiind mutate pe un teren din spatele Palatului Mogoşoaia. Aici statuile au parte de un tratament nemeritat, în repetate rânduri fiind vandalizate şi mâzgălite pe faţă cu vopsea roşie sau galbenă.

Cel care s-a ocupat de mutarea statuilor, în martie 1990, a fost Gheorghe Gavrilescu, de profesie macaragiu. El s-a oferit să dea jos cu macaraua personală statuia din bronz a liderului comunist de pe soclul de la Piaţa Scânteii, ulterior şi pe cea a lui Petru Groza din faţa Facultăţii de Medicină Carol Davila. Patru ani mai târziu, magaragiul s-a sinucis, lăsând statuile de izbelişte.


Lenin, construit din "topitura" lui Carol I

Statuia lui Lenin, realizată din bronz, a fost făcută de sculptorul Boris Caragea care ar fi primit, drept răsplată, o sumă impresionantă: un milion de lei. Sculptura a fost amplasată în Piaţa Scânteii în 1960. Potrivit specialiştilor, bronzul din care a fost realizată provenea de la statuia ecvestră a Regelui Carol I, care fusese topită în anii '40.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite