Bucureşti: Cum am cumpărat petarde interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterul „Adevărul de Seară” a reuşit ieri-dimineaţă să cumpere petarde şi alte produse pirotehnice ilegale. Aleea care duce către Complexul Europa este plină de bişniţari care vând tot felul de pocnitori şi artificii. Nimeni nu le cere socoteală.

Vânzătorii ambulanţi de petarde şi alte tipuri de obiecte pirotehnice te asaltează cu „superoferte” de sărbători, imediat ce cobori din tramvaiul 21 la capătul de linie Colentina.


„Avem bombe, petarde şi artificii la preţ de criză”, te abordează în gura mare bişniţarii. Marfa o ţin bine dosită în sacoşe din rafie şi îţi arată doar dacă pari un client serios. Le scoate cu grijă una câte una şi face o scurtă descriere, cu ochii în patru după „gabori”. „Asta doar bubuie, asta face artificii”, explică vânzătorul.

Bombe de 200 de lei
Toate preţurile sunt negociabile, condiţia principală este să cumperi cât mai multe, iar oferta cuprinde de la „fâsâitoare” minuscule la 2 lei cutia, până la artefacte pirotehnice complexe ce depăşesc 400 de lei.
„Eu vând pachetul de şase aruncătoare de artificii la 40 de lei. Le las şi la 30, dacă iei mai multe. Dacă vrei distracţie adevărată, îţi dau o bombă d’aia de o vezi pe la televizor aia aruncă artificii la 50 de metri în sus. Dar pe mai puţin de 200 de lei nu o dau, lumea o vinde pe aici cu 400-500 de lei. E o afacere!”, îşi prezintă comerciantul marfa.
S-a aşezat strategic în mijlocul aleii care vine dinspre staţia de tramvai. „Crezi că de fraier m-am pus aici!? Când vine garda dă în ăia strânşi grămadă la intrarea în Europa, eu îi ginesc şi mă tirez. Bagă şi tu alea mai repede în sân că se uită lumea la noi”, şopteşte tânărul, referindu-se la marfa cumpărată de la el.

Amenzi de mii de lei în Dragonul Roşu

Poliţiştii Inspectoratului Judeţean Ilfov au început controalele în complexul comercial Dragonul Roşu, unde au aplicat ieri amenzi în valoare totală de 9.500 de lei. De asemenea, Poliţia Capitalei a început, tot de ieri, controale prin pieţele Bucureştiului. „Astăzi a fost deja întocmit un dosar penal în Capitală. Controalele vor continua în fiecare zi, până după sărbători”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisar şef Christian Ciocan.

Ce riscă vânzătorii?
Regimul în care pot fi comercializate produsele artizanale pirotehnice este reglementat de Legea 406 din 2006. Astfel, petardele şi jerbele de artificii, care fac parte din clasa a II-a de produse pirotehnice şi au peste 3 grame de explozibil în compoziţie, pot fi comercializate doar de persoane juridice autorizate. Cele din clasa a III-a, utilizate în mod normal industrial, sunt total interzise comercilizării. Potrivit legii, persoanele care vând sau cumpără astfel de obiecte riscă să facă maximum un an de închisoare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite