Bucureşti: Cristina Cernei îmbracă bucureştenii în artă şi istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina face haine de stradă inspirându-se din epocile trecute, din folclorul popoarelor americane,  europene şi asiatice, dar şi din curentul underground.

Pentru Cristina,  moda este un mod de viaţă şi o artă, iar în viziunea ei haina îl poate face pe om. Principalele surse de inspiraţie sunt moda erelor trecute şi curentul underground.

Rochiile lungi sau scurte, vaporoase sau strâmte, paltoanele şi tunicile, toate au în comun o croială care aduce aminte de felul în care se îmbrăcau doamnele din înalta societate a secolelor trecute. . Ea se inspiră din moda erelor trecute, dar şi din portul popular al celorlalte popoare, iar imaginaţia ei le dă un aer modern. 

„Femeia îmbrăcată în aceste haine este feminină, provocatoare, elegantă, dar niciodată vulgară. Ea nu poate să inspire niciodată un obiect sexual, aşa cum celelalte haine au reuşit să transforme femeia“, explică Cristina.

Face fuste şi  rochii origami

Nici adolescenţii underground, răzvrătiţi şi neliniştiţi, nu sunt uitaţi de Cristina. Pentru ei a creat bluze puternic accesorizate, fuste şi  rochii origami. „Hainele sunt mai uşchite, mai trăznite, cum îmi place mie să le spun, dar, spre surprinderea mea, clienţii provin din toate categoriile de vârstă. Constant la ei este bunul gust şi educaţia pentru că sunt nişte haine speciale, ce pot fi purtate numai în locuri speciale“, a mai spus Cristina.

Locuri speciale înseamnă pentru Cristina şi o simplă plimbare în parc, dar şi o seară de jazz sau de teatru. Merg şi la club dar şi la o serată. „Îmi place să cred că hainele mele aleg locul în care vor să meargă“, zâmbeşte creatoarea.

Cristina şi-a început afacerea în urmă cu zece ani şi acum are trei magazine „Fusion“, două în Bucureşti, în Centrul Vechi, şi unul în Italia. Magazinele se numesc fusion pentru că hainele ei sunt o fuziune între stiluri diferite şi propriai imaginaţie.

„Este o tradiţie în familie, străbunica şi bunica au avut o casă de modă. Eu am făcut schiţe de copil, dar am început să croiesc de pe aceste desene abia în urmă cu 10 ani. Pe atunci mergeam cu materialele şi cu desenele la atelierele unor prieteni care-mi croiau hainele. Aşa am reuşit să vând primele creaţii. Când soţul meu a văzut că pasiunea mea este serioasă şi că dă roade m-a ajutat să-mi deschid un magazin“, îşi aminteşte bucureşteanca.

Aşa cum Cristina a moştenit talentul de a transpune frumosul în haine de la părinţi, la fel şi fiul ei, Ioan Cernei, a preluat moştenirea şi vrea să o ducă mai departe. „El doreşte să se concentreze mai mult pe haine pentru copii şi adolescenţi, acolo unde eu poate intuiesc mai puţin nevoile generaţiei“, a mai spus Cristina.

Profil

Născută: 8 august 1963, Bucureşti
Studii : Liceul de Artă „Nicolae Tonitza“ şi Academia de Studii Economice din Bucureşti
Familie: Este căsătorită şi un băiat, Ioan, de 22 de ani

Ce-i place
„Meseria mea este şi pasiunea mea. Îmi place să-mi tratez clienţii ca pe nişte prieteni, ei nu intră şi ies din magazine ca orice cumpărător. Eu îi povestesc mai întâi despre haina pe care o cumpără ca despre o persoană“, spune Cristina.

Ce nu-i place
„Tot ce intră în categoria lipsei de bun-simţ şi a educaţiei. Nu-mi plac ignoranţa, nesimţirea, snobismul şi încerc pe cât pot să mă feresc de mizeria din jur“, mai spune creatoarea de modă.

Întrebări şi răspunsuri

Hainele sunt unicate?

 Pentru fiecare model sunt patru bucăţi, patru haine pentru patru numere diferite. Pentru că eu fac aplicaţiile manual, piesele nu au cum să fie întru totul asemănătoare, aşa că da, sunt unicate. Oricum nu fac nimic de serie. Maximum patru numere de model.

Ai spus că ai un magazin şi în Italia. Care este diferenţa dintre clientul român şi cel italian?
Îi prefer pe români, clientela italiană este mai dificilă. Pe deasupra îmi este greu să explic unor străini ce înseamnă fiecare obiect vestimentar. Nu pot face cu ei istorie, intervine bariera lingvistică.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite