Bucureşti: Credincioşii au aşteptat în frig sfinţirea apei de Bobotează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de credincioşi, atât din Capitală, dar şi din alte zone ale ţării, au venit azi-dimineaţă la Catedrala Patriarhală pentru a lua agheasmă.

La doi paşi de patriarhie, la capătul tramvaiului 32, vânzătorii ambulanţi îi întâmpină pe credincioşi cu mănunchiuri de busuioc.

„Busuioc avem! Avem busuioc!”, te îndeamnă vânzătoarele de pe trotuar. „Busuiocu’ cu norocu’! Două buchete la un leu. Două la un leu avem!” îşi îndeamnă clienţii nea Gheoghiţă care a venit tocmai de la Târgovişte pentru a-şi vinde busuiocul. „Al meu este, cules din grădină”, spune Gheorghiţă din localitatea Văcăreşti.

Supravegheaţi de jandarmi


Mirosul dulceag de tămâie te îmbie de cum urci Dealul Mitropoliei. Sute de credincioşi aşteaptă la coadă, aşezaţi pe şiruri împrejmuite cu garduri şi supravegheaţi îndeaproape de jandarmi.

Clopotele au început să răsune din Pangarul Catedralei Patriarhale în jurul orei 11.00, vestind începerea slujbei.Un stol de porumbei a trecut pentru câteva secunde pe deasupra curţii Catedralei Mitropoliei, amintind parcă de Duhul Sfânt care se pogoară astăzi asupra oamenilor, în această zi când, potrivit tradiţiei, se sfinţesc toate apele.

„Am venit să ne rugăm ca să ne ajute Dumnezeu, să avem pace şi linişte în casă şi în familie”, a spus Lisabeta, în vârstă de 67 de ani, din Galaţi.
Nu au lipsit nici tinerii, care au venit şi ei să ia agheasmă. „Am venit cu gânduri bune şi să ne rugăm pentru sănătate, pentru un an nou mai bun şi pentru împliniri în familie”, a spus Gina Gavriloaie, în vârstă de 24 de ani.

Cei care nu au vrenit pregătiţi pentru a lua apă sfinţită puteau cumpăra din stradă o sticlă de plastic de la un bătrân.

Bătrânii ţineau în mâinile tremurânde din cauza frigului legăturile de busuioc. „Am venit pregătit cu sticle pentru agheasmă. M-am îmbrăcat bine, mi-am luat haine groase, pentru că ştiam că voi sta mult în frig“, a spus Gheorghe Bucurică, în vârstă de 71 de ani.

Patriarhul Daniel a sfinţit apa în jurul orei 12.30, iar apoi a introdus busuiocul în agheasmă şi i-a stropit pe credincioşi conform tradiţiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite