Bucureşti: Crăciun cu hore şi animatoare pentru studenţii basarabeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de studenţi s-au ospătat în cămin cu şubă, o specialitate culinară moldovenească, după care au sărbătorit până dimineaţă în Clubul Leningrad din Crângaşi alături de animatoarele- Crăciuniţe.

Şampanie din belşug, hore pe muzică moldovenească, dansuri ruseşti şi animatoare îmbrăcate în Crăciuniţe. Astfel au sărbătorit studenţii basarabeni din Capitală în Clubul Leningrad, Crăciunul pe rit vechi. „E minunat să fii alături de prieteni, să bei şi să dansezi până dimineaţa. Păstrăm obiceiul de Crăciun din ţara noastră, unde tinerii obişnuiesc să meargă în cluburi“, a spus unul dintre studenţii basarabeni.

Crăciunul, pretext pentru a chefui

Familiile studenţilor basarabeni  au avut grijă să nu le lipsească nimic de Sărbători. „Din păcate Crăciunul nostru pică în timpul şcolii şi nu putem fi aproape de familie. Înainte de a veni la distracţie în club, am făcut o masă tradiţională specific moldovenească, cu12 feluri de mâncare”, Veaceslav Şaramet, preşedintele Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni. Pe lângă sarmale şi răcitură, studenţii s-au ospătat cu tradiţionala şubă, o specialitate culinară din sfeclă roşie, peşte marinat, cartofi, roşii, ou şi maioneză. De pe masa festivă, coniacul moldovenesc şi palinca au făcut deliciul tinerilor. Şi studenţii basarabeni care au avut Crăciunul la 25 decembrie s-au distrat alături de ei. „Noi sărbătorim şi pe rit vechi şi pe rit nou. Crăciunul e de fapt un pretext de a face chefuri“,  a spus un alt student basarabean.


Sărbătoare basarabeană cu influenţe ucrainiene
Oleg Gnilenco în vârstă de 24 de ani, a venit în România să studieze Marketingul, locuieşte în Basarabia, dar este de naţionalitate ucraineană. Tânărul regretă că nu este alături de cei dragi pentru a sărbători Crăciunul în stil basarabean  cu influenţe ucrainieie. „În Ajunul Crăciunului la  noi se obişnuieşte ca toată familia să meargă la naşi, la fini, la bunici pentru a vesti Naşterea Domnului, un obicei specific ucrainienilor din diasporă“, a explicat studentul. Astfel, ei merg cu colaci, bomboane, cu colţunaşi şi cutea, un fel de colivă cu multă nucă, să aducă norocul în casele cunoscuţilor.




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite