Cosmin Zidurean, omul care aduce vinul în pauzele meciurilor de la Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simpaticul bărbos care ne explică în pauzele meciurilor de la Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud cum şi cu ce trebuie băut fiecare sortiment de vin „se deschide“ pentru cititorii ziarului „Adevărul de Seară“   

Cosmin Zidurean s-a născut la Cugir, în judeţul Alba, la 2 octombrie 1964 şi a absolvit facultatea de medicină generală din Bucureşti în anul 1990. A practicat profesia de medic aproape trei ani, ca ortoped la Spitalul Sfântul Ioan. A studiat şi regia, dar nu a putut să stea prea mult departe de cea mai mare pasiune a sa – vinul.

Adevărul de Seară: Cum se face că, deşi aţi studiat medicina şi regia, aţi devenit specialist în vinuri?

Cosmin Zidurean: Străbunicul matern, Angel Pastiu a absolvit prima şcoală de vinţeleri, cea de la Miniş, dar cu toate astea, nu de familie se leagă cariera mea în enologie. Primii ani de „generală“ i-am făcut într-o şcoală germană, la Valea Lungă, peste deal de Jidvei şi am stat în casa unui saş, Herr Binder, care mi-a povestit despre fiecare butuc de viţă pe care îl avea şi mă ducea în pivniţă şi îmi dădea să miros vinurile.

Omul ăsta avea şapte clase, dar o întreagă bibliotecă de enologie. Înainte de a intra în pivniţă se spăla, se îmbrăca curat, îşi punea un halat alb şi o centură cu alcool-metru, densimetru şi alte instrumente specifice. Intra în pivniţă ca popa în biserică şi asta m-a marcat pe viaţă. Actualmente sunt masterand la Tehnici moderne de vinificaţie, managmentul şi marketingul vinului la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV).

Cu ce vă ocupaţi când nu ne prezentaţi „vinul pe româneşte“ în pauzele partidelor de la Mondial?

Am o rubrică omonimă despre vin la Viaţa Satului, unde colaborez minunat cu Cosmin Andrei si Gabriel Gherghescu, producătorii emisiunii. Împreună cu Gabriela Mariş editez o revistă, „Via şi Vinul“, iar mai nou, am plantat o vie pe care o îngrijesc să crească. Sper să construim şi o mică cramă. În rest citesc, scriu, citesc, scriu, mai şi degust şi iar citesc şi iar scriu. Nu mă plâng că n-aş avea treabă.

Are cine să vă ajute să îngrijiţi via?
 
Da. Viitoarea beneficiară a viei pe care acum am plantat-o şi a vinului aferent este Sofia, fetiţa mea, care are 10 ani dar este mai talentată decât mine la degustat (doar după miros!). Vorbim de 5 hectare la Carcaliu, podgoria Sarica Niculiţel, cu soiurile Fetească Neagră, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Băbească Neagră, Cabernet Sauvignon şi Sauvignon Blanc.

Ce alte pasiuni aveţi, pe lângă vin şi viticultură?

Teatrul, filmul, muzica, istoria, sportul - mai ales navigatul cu vela şi vânătoarea. Îmi mai place să gătesc. Am câştigat mai multe medalii la categoria „Creaţie“ din cadrul concursului internaţional de gătit în aer liber. „La cratiţă“, ca şi la revistă şi la filmele despre vin, am făcut echipă cu prietena şi partenera mea, Gabriela Mariş şi, evident, cu Sofia

Care e vinul dumneavoastră preferat?

Nu ştiu care e vinul meu preferat, cum nu ştiu care este cartea mea preferată sau piesa muzicală preferată. Nu suntem la fel în fiecare clipă, alegerea depinde de moment. Într-o seară cu prieteni şi cu iepure la cuptor aş alege Cadarca 2005 a lui Bala Geza de la Wine Princess. Ca să rup gura unui amic din străinătate aş alege Flamboaiant de la Davino.

Când „numa şăd“ şi mă gândesc la următoarea carte m-aş împărtăşi cu Smerenie de la Oprişor. Pe malul mării şi contemplând înserarea aş vrea lângă mine un roze din Băbeasca...Deşi momentele sunt diferite tot vin cer. Dar nu vrei acelaşi vin la nunta, la botez şi la înmormântare. Vorba bunicului lui Besoiu – „Singurul vin rău e ăla pe care ţi-l pune popa pe piept“.

Ce calităţi trebuie să întrunească un vin ca să fie considerat „de excepţie“?

Ca să fie de excepţie trebuie să fie diferit, special, ieşit din comun. Acolo omul ajută la selecţia strugurilor şi la devenirea vinului, dar minunea e de la Dumnezeu, prin anul pe care ni-l oferă.

Cum vedeţi performanţa lui Răzvan Macici, omul care a creat vinul oficial al Campionatului Mondial din Africa de Sud?

Răzvan este fiul lui Mihai Macici, enolog şi scriitor strălucit, din pacate de curând plecat dintre noi. Performanţa lui se încadrează în limitele firescului dezirabil. Şcoala românească de enologie dă asemenea oameni, dar noi nu prea ştim ce să facem cu ei.

În afară de vin, mai aveţi şi alte băuturi preferate?

Da, siropurile naturale, apa plată şi limonada. Îmi plac şi bitterul (vin roşu asamblat cu distilat de vin şi sirop de cireşe amare) şi distilatele de vin învechite, mai ales Armagnac-urile.

Cum aţi ajuns la TVR?

Prima data în anul 1993, de pe plaja de la 2 Mai. Am aflat despre un concurs şi m-am dus. Iosif Sava m-a vrut foarte tare atunci. Între 1999 şi 2003 am avut un cabinet de medicină de familie, dar m-am întors pentru o luna la solicitarea lui Horia Romanescu şi iată-mă şi azi tot aici.

De ce v-aţi întors?

În primul rând fiindca mă simt între prieteni şi chiar pot face lucruri folositoare. Dar nu cred ca lucrurile ar fi evoluat aşa dacă nu prindeam la întoarcere perioada de managment realmente strălucit a lui Valentin Nicolau.

Ce nu vă place din România de azi?

Politica dâmboviţeană în sensul urât al cuvântului şi asta chiar şi atunci când are spoială ardelenească. Mitocănia, manelele, populismul ieftin, ideeile trâmbiţate dar neasumate - vorba lui Titu Maiorescu - formele fără fond.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite