Coşmarul grevei la metrou, reprogramat peste opt zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce instanţa a declarat legală greva din noiembrie 2009, sindicaliştii de la metrou au decis declanşarea unui nou protest pe perioadă nedeterminată.

Traficul din Capitală ar putea fi din nou paralizat de joia viitoare, la fel ca anul trecut, când blocarea metroului i-a costat pe bucureşteni aproape două milioane de euro.

„Stimaţi călători, de săptămâna viitoare se închid de tot uşile!“. Acesta este mesajul sindicaliştilor de la metrou pentru bucureşteni, în condiţiile în care aceştia nu vor avea salariile mărite. 

Conflictul dintre sindicaliştii Metrorex şi reprezentanţii companiei pe tema majorării salariale este departe de a se fi încheiat. Ion Rădoi, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou a declarat, ieri, că la 18 martie va declanşa greva generală. El a precizat însă că aşteaptă ca până joia viitoare să fie chemat la negocieri de către conducerea Metrorex.

„Dacă nu vor exista negocieri sau dacă vor fi şi nu se va rezolva nimic, circulaţia metroului va fi oprită total din 18 martie. Prin Legea bugetului de stat fondul de salarii poate fi majorat cu 3,7% pentru orice societate care nu are datorii faţă de stat. Sunt patru luni de când ne-a expirat contractul colectiv de muncă. În asemenea condiţii, greva este inevitabilă“, a declarat ieri liderul Sindicatelor Libere din Metrou.

„Nu pot negocia până nu am bugetul“

Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, a declarat, pentru „Adevărul“, că nu are cum să negocieze cu reprezentanţii sindicaliştilor atât timp cât nu s-a aprobat bugetul companiei. „Legea îmi interzice să am negocieri, până nu am bugetul. E dreptul domnului Rădoi să declare ceea ce vrea: că intră în grevă sau că nu intră. Eu respect legea“, a explicat reprezentantul Metrorex.

Potrivit lui Theodor Postelnicu, consilierul personal al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, bugetul Metrorex a fost avizat şi trimis mai departe către ministerele Finanţelor şi Muncii. „Poate fi aprobat sau nu de Guvern la 17 martie, cu o zi înainte de declanşarea grevei“, a explicat reprezentantul Ministerului Transporturilor.

Paguba bucureştenilor: un milion de euro pe zi

Curtea de Apel a declarat legală, în urmă cu o săptămână,  greva de la metrou de anul trecut, modificând sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti, care a declarat că greva este ilegală. Decizia pronunţată de Curtea de Apel este irevocabilă.

În zilele de 17 şi 18 noiembrie 2009, metroul nu a funcţionat până la ora 16.00, ceea ce a însemnat paralizarea traficului. Cei care au ales varianta taxiului au plătit în cele două zile între 1.000.000 şi 2.000.000 de euro pentru a ajunge la serviciu iar Metrorexul a fost păgubit cu aproximativ 500.000 de lei.

Cine va trage ponoasele

Peste 400.000 de oameni care circulă zilnic cu metroul între orele 4.00-16.00 vor fi afectaţi de protestul angajaţilor Metrorex care ar putea avea loc săptămâna viitoare.

Citate

E dreptul domnului Rădoi să declare ce vrea: că intră sau că nu intră în grevă. Legea îmi interzice să am negocieri cu sindicaliştii, până nu am bugetul

Gheorghe Udrişte
Director Metrorex

Sunt patru luni de când ne-a expirat contractul colectiv de muncă. În asemenea condiţii, greva este inevitabilă

Ion Rădoi
Lider sindicate Metrorex

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite