Bucureşti: Copil distrus de medici, părinţii dau în judecată instituţiile statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sebastian, în vârstă doi ani jumătate, este o legumă de când s-a născut din cauza unor erori medicale. Cadrele medicale au lăsat-o singură pe mamă în travaliu şi copilul s-a ştrangulat cu cordonul ombilical. Părinţii au dat  în judecată, în urmă cu o lună, Colegiul Medicilor şi Ordinul Asistentelor pentru că nu i-au pedepsit pe cei răspunzători.

Mama sa a fost lăsată singură de asistentele şi medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă, timp de mai bine de o oră, în timp ce se afla în travaliu. Copilul s-a născut cu gâtul strangulat de cordonul ombilical şi pentru că nu i s-a oxigenat creierul a rămas infirm pe viaţă. „Nu are simţuri şi reflexe, doar pe acela de a respira. Nu poate să-şi coordoneze nici măcar mestecatul şi înghiţitul aşa că este hrănit artificial, are introdus un tub în burtică”, a spus Alina, mama lui Sebi.

Familia Lungu duce o luptă asiduă cu autorităţile, imediat după naştere ei au făcut plângere la conducerea spitalului, la Poliţie, la Colegiul medicilor şi la Ordinul Asistentelor. Pentru că autorităţile au dat doar câteva avertismente şi o suspendare pe şase luni uneia dintre asistente, părinţii lui Sebi au dat în judecată Colegiul Medicilor şi Ordinul Asitentelor Medicale în urmă cu o lună.

„Ei au dreptul să dea în judecată pe cine vor. Noi nu o să spânzurăm niciodată niciun medic şi nici nu o să o facem”, a declarat sec Ioan Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti. Luminiţa Popa, reprezentatnta Ordinului Asistentelor şi Moaşelor spune că „părinţii vor retragerea definitivă din funcţie a asistentelor”. Ea a dăugat că nu ştie cât va dura acest proces.

Bucureşti: Copil distrus de medici,părinţii dau în judecată instituţiile statului

Şi-a început viaţa în comă

Părinţii mai spun că medicii au făcut greşeli din momentul în care mama a intrat în spital. „Ar fi trebuit să fiu supravegheată de medicul Mirela Moarcăş dar în locul ei a venit un rezident. Pe la ora 5.00 mi-au facut anestezie peridurala şi m-au dus in sala de naşteri unde am fost lăsată nesupravegheată 45 de minute pentru că asistenta care ieşea din tură, Mariana Niţu a plecat mai devreme iar cea care trebuia să o schimbe, Silvia Roşca, a ajuns în sală cu 25 de minute mai târziu. Între timp copilul se sufoca”, a povestit, tulburată, mama.

Sebi a stat în comă primele săptămâni din viaţă şi după aceea au început să apară şi alte complicaţii. În ultimii ani a făcut o serie de infecţii, şi boli asociate, cea mai gravă fiind epilepsia.


Autorităţile au ţinut secret faptul că există o clinică unde Sebi poate fi ajutat

Nu numai că medici responsabili nu au primit decât nişte banale avertismente, mai mult decât atât, autorităţile statului nu au făcut nimic pentru a repara greşeala.

“Abia când Sebi avea aproape un an am reuşit să ajungem la o clinică din Germania unde copilul putea fi ajutat măcar să înghită pentru că este singurul loc în care se poate face terapia deglutiţiei. O lună de internare acolo costă 30.000 de euro. Am stat până ni s-au terminat banii şi am plecat când Sebi începea să dea rezultate. Mai grav decât atât este că DSP-ul avea corespondenţă cu această clinică de multă vreme, ştia că numai aici poate fi ajutat Sebi dar nu le-a spus nimic părinţilor. Corespondenţa dintre DSP şi clinică s-a intrerupt când conducerea clinicii a întrebat cine va plăti.

“Putea măcar să ne spună că au găsit o astfel de clinică şi că nu au bani să ne ajute. Puteam merge direct acolo nu să ne plimbăm prin zeci de specialişti unde am cheltuit foarte mult”, a mai spus mama.

Bucureşti: Copil distrus de medici,părinţii dau în judecată instituţiile statului

Sebi mai are o şansă:

Sebi mai poate fi salvat şi are o şansă să aibă o viaţa apropiată de normalitate dacă ar reuşi să facă toate terapiile necesare care să-l facă conştient de propriul său corp. Mai există şi posibilitatea unui implant de celule stem direct în creier care poate să-i refacă centrii distruşi la naştere. Toate terapiile şi operaţiile sunt costisitoare iar părinţii, ambii cadre universitare, dintre care doar tatăl lucrează, au venituri de mizerie.

Ei pot fi ajutaţi prin donaţii la BCR
RON: RO 53 RNCB 0245 0366 2292 0001
EURO: RO 26 RNCB 0245 0366 2292 0002
Umanitar: RO 69 RNCB 0245 0366 2292 0004
Cod SWIFT: RNCBROBU
Titular: Lungu Nansi-Ionuţ


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite