Copii traficaţi, aruncaţi în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Centrul Pilot de Protecţie pentru Copilul Victimă a Traficului de Fiinţe Umane „Gavroche” va fi evacuat vineri, printr-o hotărâre judecătorească, din spaţiul pe care îl ocupă acum, pe Şoseaua Colentina nr. 6A, de către SC Bucur Obor SA. Aşezământul se află din 2004 în subordinea Primăriei Sectorului 2.

Unic în ţară, Centrul „Gavroche” adăposteşte copii care erau obligaţi să practice cerşetoria, erau abuzaţi în străinătate, salvaţi de autorităţile din ţările respective şi apoi repatriaţi în România. Conform unei hotărâri judecătoreşti, emise de Tribunalul Municipiului Bucureşti, clădirea în care sunt adăpostiţi aceşti copii acum va fi evacuată, vineri, 26 martie. Astăzi se judecă recursul la această decizie a instanţei, iar conducerea centrului speră să obţină o amânare. „Să vină să ne dea afară! Nici nu ştiu ce o să le spun copiilor“, a spus  Marinela Alexeanu-Buttu, directoarea centrului.

Cei 20 de tineri, cu vârste cuprinse între 5 şi 20 de ani,  adăpostiţi aici vor rămâne pe drumuri, după Tribunalul Municipiului Bucureşti a retrocedat imobilul societăţii SC Bucur Obor SA. „De ani de zile vor să ne ea afară de aici. La noi sunt cazuri foarte grele, copii abuzaţi sexual. Nu putem să-i lăsăm pe copii în stradă. Nu ştim ce-o să facem, probabil o să-i luă, acasă“, a declarat Marinela Alexeanu-Buttu.

Executare silită

Înfiinţat în anul 1992, printr-un ordin al ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, centrul a trecut de la o instituţie la alta, ajungând, în final, în 2004, în subordinea Primăriei Sectorului 2. În acelaşi an societatea comercială Bucur Obor SA revendică imobilul din Şoseaua Colentina nr. 6A şi îl obţine printr-o hotărâre judecătorească emisă în iulie 2009. La 10 martie 2010, societatea SC Bucur Obor SA a ameninţat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului cu un executor judecătoresc, dacă nu evacuează clădirea. De-a lungul timpului, clădirea s-a aflat în administraţia mai multor instituţii publice.

Din domeniu public a devenit domeniu privat, peste noapte

Până acum un an imobilul care le era adăpost unor copii năpăstuiţi de soară, făcea parte din domeniul public, însă printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, a fost scos din domeniul public, pe motiv că este proprietate privată a SC Bucur Obor SA, în baza unui titlu de proprietate emis de Ministerul Comerţului în 1995.

Citeşte decizia Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care clădirea Centrului Gavroche a fost scoasă din domeniul public


Deşi Primăria Sectorului 2 a solicitat instantei judecătoreşti suspendarea provizorie a executării silite, aceasta, fără a ţine seama de principiul interesului superior al copilului care trebui să stea la baza oricărei decizii a autorităţilor de stat / instanţelor de judecată, a respins solicitarea. Prin urmare, vineri Primăria Sectorului 2 se vede nevoită să dea curs cererii de executare silită şi să evacueze imobilul,  deşi la această dată se află în curs de soluţionare recursul declarat împotriva sentinţei mai sus precizate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite