Consultaţii stomatologice gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua de farmacii Help Net şi Colgate derulează, începând de astăzi până la data de 4 august, programul de sănătate orală “Zâmbeşte sănătos” prin intermediul mai multor farmacii selecţionate din Capitală. În cadrul acestui program, medicii stomatologi vor oferi consultaţii gratuite şi sfaturi referitoare la igiena orală.

În cadrul consultatiilor gratuite, medicii stomatologi pot diagnostica afectiuni precum hipersensibilitatea dentara, ce afecteaza unul din patru adulti, conform statisticilor, sau bolile parodontale (gingivita, parodontita superficiala sau parodontita profunda). Totodata, populatia va primi de la specialisti informatii despre tehnica unui periaj eficient pentru ingrijirea danturii.

“Suntem preocupati de sanatatea pacientilor nostri. De aceea am ales sa continuam programele de consiliere medicala gratuita, in dorinta de a ne ajuta, educa si informa pacientii despre importanta starii lor de sanatate, despre prevenirea si tratarea la timp a anumitor afectiuni”, a spus Isabelle Iacob, director general Help Net Farma.


Principalele afecţiuni ale dinţilor

Principalele afectiuni ale dintilor sunt hipersensibilitea dentara, cariile si bolile parodontale. Acestea pot fi diagnosticate de medicul stomatolog, care recomanda cel mai bun tratament, in functie de particularitatile fiecarui pacient.

Durerea scurta si ascutita, atunci cand consumati alimente sau bauturi reci, calde, dulci sau acide, poate fi datorata sensibilitatii dintilor (hipersensibilitatii dentinare).  Atunci cand gingiile se retrag de pe dinte, lasand descoperita o portiune de radacina, sau smaltul dintilor este indepartat de la suprafata dintelui, tesutul din interior (dentina), este expus mediului cavitatii bucale. Dentina contine o multitudine de canalicule microscopice. In acestea se gaseste un fluid, ce inconjoara terminatii nervoase conectate cu pulpa dintelui. Stimulii reci, calzi sau acizi cauzeaza miscari ale fluidului din canaliculele dentinei, ce excita terminatiile nervoase, provocand durerea.

Daca sensibilitatea dintilor nu se tratează, problema se poate agrava, mai ales daca din cauza durerii evitati sa va periati corect, ceea ce poate duce la aparitia cariilor sau afectiunilor gingivale.


Expunerea dentinei in mediul cavitatii bucale poate fi rezultatul:
-    periajului dentar incorect, cu miscari orizontale in vecinatatea gingiei;
-    afectiunilor gingiei, care provoaca retragerea ei de la suprafata dintilor, descoperind radacinile;
-    indepartarii smaltului de pe suprafata dintelui, prin fracturi sau prin tocire, datorita frecarii sau scrasnirii voluntare sau involuntare a dintilor (bruxismului);
-    distrugerii smaltului prin carii sau eroziuni acide datorate consumului de alimente sau bauturi acide.

Caria dentara este o boala infectioasa, ce distruge tesutul dur al dintelui. Aparitia cariilor este influentata, in principal, de igiena orala, stilul de viata – alimentatia, consumul de fluor, pasta de dinti utilizata, predispozitia genetica.


Desi cariile sunt mai frecvente la copii, si adultii sunt expusi riscului.

Cand cunsumati alimente bogate in carbohidrati (zaharuri, amidon), acestia hranesc bacteriile din placa bacteriana (pelicula ce se depoziteaza pe suprafata dintelui). Bacteriile produc acizi ce ataca dintele. Intre timp, smaltul dentar este distrus in adancime, dar suprafata poate ramane intacta. Dupa deteriorarea unei mari parti din smalt, suprafata acestuia se prabuseste, formand o cavitate.

In acelasi timp, bacteriile ajunse la dentina pot afecta rapid pulpa din interiorul dintelui pe  calea canaliculelor dentinare. Se produc astfel zone de infectie la varful radacinii si chiar abcese dentare. Infectiile de la nivelul radacinii dintelui necesita tratamentul canalului radicular. In stadii avansate, se poate recurge chiar la interventie chirurgicala sau extractie dentara.

Bolile parodontale (gingivitele si parodontitele) sunt afectiuni cronice de natura infectioasa, cauzate de mai multe specii de bacterii, si care afecteaza gingia si tesuturile de sustinere a dintelui la nivelul osului (parodontiu). Netratate, bolile parodontale pot provoca deficiente majore functionale si estetice, mergand pana la pierderea dintilor.


Exista trei stadii principale ale bolilor parodontale:

Gingivita reprezinta primul stadiu al unei boli parodontale. Bacteriile din placa dentara provoaca inflamatia gingiei. Aceasta se coloreaza in rosu intens, se umfla, poate deveni usor dureroasa si de cele mai multe ori sangereaza atunci cand va spalati pe dinti. Ca tratament, medical dentist recomanda igienizarea profesionala a cavitatii bucale. Daca veti adopta o tehnica de periaj corect si daca veti folosi mijloacele auxiliare de igienizare orala, conform indicatiilor medicului, gingivita este complet reversibila.

Parodontita superficiala este stadiul spre care evolueaza o gingivita netratata. Intre gingie si dinti apare un spatiu prin care placa dentara patrunde si se ataseaza la nivelul radacinii dintilor. Inflamatia cuprinde osul si fibrele care sustin dintii in os. Caracteristica este senzatia de tensiune la nivelul unui dinte sau grup de dinti, insotita de durere moderata, mai ales dimineata. Gingia se poate retrage, descoperind radacinile dentare, dintii devenind sensibili la variatii de temperatura. Igiena orala zilnica practicata correct si un tratament stomatologic adecvat pot preveni avansarea bolii.

Parodontita profunda reprezinta stadiul final al bolii parodontale, in care osul si fibrele care sustin dintii sunt distruse in grade variabile. Dintii isi pot modifica pozitia si pot deveni mobili, afectand vorbirea sau mestecatul alimentelor. Gingia este complet desprinsa de dinte, aparand pungile parodontale, care constituie focare de infectie pentru intregul organism. Distrugerile pot fi atat de importante, incat se ajunge la pierderea dintilor. Tratamentul acestui stadiu la bolii parodontale este complex, fiind necesare de cele mai multe ori interventii de chirurgie orala. Igiena orala corecta este indispensabila pentru stabilizarea bolii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite