Bucureşti: Comunitatea iubitorilor de transport în comun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că majoritatea oamenilor detestă să circule cu tramvaiul sau metroul, există un grup online care susţine că iubeşte asta.Gaşca este formată din opt persoane, cu vârste cuprinse între 16 şi 50 de ani şi a luat naştere în urmă cu aproximativ un an şi jumătate.

„Cea mai mare comunitate online a iubitorilor mijloacelor de transport în comun“ - aşa se autointituleză fanii tramvaielor, autobuzelor şi metrourilor. Grupul nu este, însă, atât de numeros precum se proclamă, fiind format doar din opt membri. Ei se întâlnesc la două săptămâni şi discută despre ce este nou în sfera mijloacelor de transport în comun. Ştiu tot - de la ce autobuze a mai achiziţionat RATB-ul, până la ce proiecte de extindere are Metrorex în următorii 20 de ani.


Locul de întâlnire al micuţei comunităţi este biroul mamei lui Mihai (16), unul dintre „activişti“, care lucrează ca avocată la un cabinet de pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu.

Fac reportaje în mijloacele de transport în comun
La câteva zile, ei fac reportaje în mijloacele de transport în comun, pe care le pun pe site-ul www.ro-trans.org, unde toţi cei care au aceeaşi pasiune ca ei postează comentarii şi poze din autobuze, tramvaie, troleibuze şi metrouri. Mai nou, ei au fost menţionaţi şi într-o carte, despre metroul bucureştean, normal, scrisă de Ilie Tănăsache.


Iasmin Radu Sandu (19), este cel care a creat clubul şi actualul preşedinte. „Eu şi ceilalţi membri iubim tot ceea ce ţine de metrou, RATB şi celelalte mijloace de transport în comun, pentru că ne-am obişnuit cu ele şi pentru că fac parte din viaţa noastră“, spune el.
Bucureşteanul nu are încă permis de conducere, dar se pregăteşte acum de examen. Cu toate că o să aibă la dispoziţie maşina familiei, tânărul promite că nu va renunţa la mijloacele de transport în comun. „O să merg încontinuare cu metroul şi atunci când o să pot conduce pentru că la traficul din Bucureşti ajung mai repede prin subteran“, spune el.

„Veteranul“ clubului a renunţat la maşină
Cel mai în vârstă membru al comunităţii este chiar tatăl lui Iasmin, Cornel Sandu, în vârstă de 50 de ani. Fost controlor de trafic aerian miliar, actual pensionar, nea Sandu este mândru de comunitatea din care face parte.


Are o groază de aminitiri frumoase de când era mic şi se plimba cu tramvaiul. „Când eram în generală, adică pe la sfârşitul anilor ’60, mergeam tot timpul cu tramvaiul 11 de acasă, de pe Şoseaua Viilor, până la şcoală, pe Olteniţei. Îmi plăcea să stau în spatele vatmanului, pentru că de-acolo puteam să văd traseul cel mai bine“, îşi aminteşte cu nostalgie Cornel Sandu. În clasa a doua, el obişnuia să se joace de-a vatmanul acasă. „Improvizam o cabină RATB - foloseam o maşină de tocat legume, pe post de manetă şi o riglă care îmi imaginam eu că e frâna. În minte, parcurgeam toate staţiile de pe liniile 9, 11 sau 20 pe care le ştiam pe de rost“, spune bărbatul.

El are carnet de conducere din tinereţe, dar de mai bine de jumătate de an nu prea mai circulă cu autoturismul. „Este mult mai ieftin cu metroul, aşa că am cam abandonat maşina în parcare“, spune el.
Pasiunea pentru mijloacele de transport în comun nu este ceva neobişnuit în familia Sandu - străbunica lui Iasmin lucrând cu jumătate de secol în urmă ca încasatoare de tramvai.

A expus o machetă de autobuz la Muzeul RATB-ului
Un alt membru al grupului este Ovidiu Măgureanu, în vârstă de 37 de ani. El lucrează ca inginer construcţii şi în timpul liber face machete de autobuze şi tramvaie dintr-un material de plastic, numit Komatex. De altfel, un model de autobuz făcut de el a fost expus la Muzeul RATB-ului.

Ca proiecte de viitor, comunitatea celor care iubesc mijloacele de transport în comun plănuieşte să imprime nişte abţibilde pe care să le posteze prin tramvaie şi autobuze cu reguli de bună purtare pentru călători, „pentru ca toată lumea să circule mai civilizat“, subliniază preşedintele clubului, Iasmin.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite