Colegiul „Sf. Sava“, cel mai bun din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nota ultimului admis în celebrul colegiu la profilul matematică-informatică bilingv engleză a fost 9.93. Mulţi elevi au ratat admiterea la acest liceu, mediile ultimilor candidaţi fiind foarte mari la toate specializările.

Mai citiţi şi:

Admişi la liceu în Capitală cu media 3,54

S-a încheiat repartizarea în licee!

Rezultatele repartizării computerizate a viitorilor liceeni confirmă topul realizat în urmă cu două săptămâni de cotidianul „Adevărul de Seară“ în privinţa celor mai performante licee. Astfel, cel mai bun liceu din România este Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ din Bucureşti. Acesta deţine supremaţia de ani buni în rândul celor mai performante instituţii de învăţământ preuniversitar de stat din România.

Bursieri în străinătate
De asemenea, Colegiul „Sfântul Sava“ este primul în topul liceelor în privinţa ultimilor admişi de la profilul real, Matematică-informatică, cu media 9,65, şi de la Ştiinţe ale Naturii cu media 9,61. „E al treilea an consecutiv în care ne clasăm pe prima poziţie. O astfel de performanţă era previzibilă“, a spus directorul instituţiei de învăţământ, George Cazacu.

El a adăugat  că majoritatea copiilor admişi la „Sfântul Sava“ provin din familii de intelectuali şi mulţi pleacă după absolvire să-şi continue studiile în străinătate. „Imediat după absolvire doi de la fiecare clasă obţin burse la universităţi de prestigiu în străinătate. Majoritatea rămân prieteni şi după absolvire. De pildă, mai mulţi oameni de afaceri absolvenţi ai liceului se întâlnesc anual la New York “, a mai spus Cazacu.

„Mă mut la «Sava»“
Mulţi elevi şi-au dorit să intre la liceul de elită şi nu au reuşit, deşi aveau peste 9.40. Un astfel de exemplu este o elevă care a ratat admiterea la „Sava“, la profilul Filologie, la diferenţă de doar trei sutimi. „Nu am intrat la Sava pentru că au fost medii astronomice. Ultima medie la mine, la Filologie a fost de 9.52, iar eu aveam 9.49. Am intrat la Coşbuc, la Filologie. Nu-i nimic, o să învăţ în primul semestru şi tot mă mut la Sava“, a spus Georgiana, o elevă care a absolvit Şcoala „Vasile Alecsandri“ din Capitală.

Absolvenţii de gimnaziu au preferat şi profilul economic de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” şi matematică-informatică la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”. Cei patru elevi din Capitală admişi cu media 10 au ales doi dintre ei „Sfântul Sava“, iar ceilalţi doi „Tudor Vianu“ şi „Mihai Viteazu“.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, doar 7 candidaţi au ratat admiterea, fiindcă au avut prea puţine opţiuni.

„Sfântul Sava“, liceul personalităţilor
«Sfântul Sava» este numele vechii mânăstiri care, în secolul al XVI-lea, se afla în centrul Bucureştiului, pe locul Universităţii de azi. Aici, în chiliile călugărilor ce înconjurau biserica a fost fondată prima şcoală superioară din România, la sfârşitul secolului al XVII-lea. Printre absolvenţii Colegiului Naţional „Sfântul Sava“ se numără personalităţi marcante precum Regele Mihai, oamenii politici C.A.Rosetti, Ion C. Brătianu, Ion Maiorescu, Gheorghe Tătărăscu, istoricul şi revoluţionarul Nicolae Bălcescu, fostul prim-ministru Take Ionescu. De asemenea, „Spiru Haret“, reformatorul învăţământului românesc din secolul al XIX-lea, Henri Coandă, inventatorul motorului cu reacţie, membrul Academiei Franceze, Eugen Ionescu, şi poetul Tudor Arghezi s-au numărat printre profesorii de excepţie ai instituţiei de învăţământ.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite