Cine ne ridică zăpada la iarnă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei Sorin Oprescu vrea să organizeze o nouă licitaţie pentru atribuirea contractelor de salubrizare, inclusiv deszăpezire, a Capitalei Noul sistem nu va putea fi aplicat abia de anul acesta, iar primăriilor de sector le-au expirat contractele cu firmele de salubritate, astfel încât riscăm să rămânem cu zăpada pe stradă.

Planul primarului general este să împartă Capitala în minimum patru zone, astfel încât să se asigure o eficienţă maximă, iar serviciul de salubrizare să fie realizat pe trei componente: salubrizarea stradală, salubrizarea menajeră şi serviciul de iarnă. La 1 noiembrie va avea loc o licitaţie pentru desemnarea unei firme de consultanţă care să întocmească documentaţia necesară, pentru care Primăria Capitalei va da 300.000 de euro.

Firma de consultanţă care va câştiga licitaţia de la 1 noiembrie va întocmi documentaţia căreia trebuie să se conformeze firmele de salubritate, în termen de 90 de zile. Abia apoi se va organiza licitaţia pentru atribuirea serviciului de salubritate. Astfel, până va funcţiona noul sistem de salubritate, fiecare primărie de sector va trebui să gestioneze acest serviciu, inclusiv deszăpezirea, în condiţiile în care meteorologii anunţă ninsori abundente încă de la sfârşitul lunii noiembrie.

Contracte expirate de ani de zile

În vreme ce Primăria Generală elaborează strategii de salubritate şi organizează licitaţii pentru firme de consultanţă, luptele se dau la nivel de sectoare, unde majoritatea contractelor de salubrizare sunt expirate. „De la 1 noiembrie rămân cu gunoiul în stradă! Nu mai zic de doamne-fereşte o zăpadă. Îmi expiră contractul cu REBU, dar şi cel cu ADP-ul. Eu nu pot să-l prelungesc, pentru că este ilegal. Aştept o împuternicire de la Consiliul General, care să-mi dea voie să prelungesc acest contract cu firma de salubrizare. Aştept să văd ce firmă îmi vine după licitaţie, dar asta va dura cel puţin şase luni. În timp ce ei se ceartă în consiliu, eu rămân cu gunoiul în stradă. O să mă sui pe mormanele de gunoi, să vedem atunci ce fac!“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“, Cristian Piedone, primarul sectorului 4. 

În replică, Magdalena Iuga, şeful serviciului de salubrizare din Primăria Capitalei, a explicat că, până la atribuirea unor noi contracte de salubrizare, primăriile de sector îşi prelungesc, în baza unei hotărâri de consiliu din 2007, contractele de salubritate existente. „La nivelul sectorului 4 există un contract cu REBU şi, pentru un anumit număr de străzi, cu ADP-ul. Acesta poate fi prelungit de primăriile de sector până se organizează o nouă licitaţie“, a explicat Iuga.

Sectorul 5 dă zăpada tot cu ADP

Majoritatea primăriilor sunt aceeaşi situaţie, mai puţin sectorul 1 care are încheiat un contract separat cu firma de salubrizare Romprest. În ciuda faptului că reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 spun că acesta este perfect legal, Magdalena Iuga susţine că acesta este contestat în instanţă. „Propria licitaţie organizată de Primăria sectorului 1 nu este valabilă, există chiar o hotărâre în instanţă care anulează această licitaţie“.

Şeful serviciului de salubrizare din Primăria Capitalei a menţionat că şi în această iarnă deszăpezirea în sectorul 5 se va realiza cu ajutoul ADP-ului. „În sectorul 5 există un contract al REBU, pe care Marian Vanghelie nu a putut să-l pună în aplicare pentru că nu are bani“, a mai spus Magdalena Iuga.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite