Bucureşti: Cinci malluri într-un singur cartier, Berceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexurile comerciale din cartierul bucureştean cu cele mai multe malluri caută să se salveze de la faliment cu concerte şi tombole. Cele patru centre comerciale din sudul Bucureştiului, Grand Arena, Vitantis, City Mall şi Liberty Center se luptă să reziste pe piaţă, iar de mâine va intra în luptă şi Sun Plaza, mallul din Piaţa Sudului, deschis de o companie austriacă.

Amplasarea noului mall în cartierul Berceni este considerată de specialiştii în retail un avantaj, deşi zona este cunoscută ca fiind cea mai săracă din Capitală. „Locaţia aleasă este una bună pentru că se află într-o zonă populată.

Dimensiunea la care a fost construit este un alt punct câştigat pentru că poate dispune de magazine foarte mari, cum ar fi unul de mobilă“, consideră Costel Alecu, directorul departamentului de spaţii comerciale şi industriale al companiei de consultanţă imobiliară Regatta Company.

Concurenţa aşteaptă pierderi de 20-25% a clienţilor

Bătălia crâncenă între cele cinci malluri se va da prin entertainment. Astfel, jucătorii vor încerca să supravieţuiască pe piaţă încercând să-şi apropie clienţii cu concerte şi concursurile cu tombole. Specialiştii nu exclud nici ideea ca cele patru complexe comerciale din zona de sud a Capitalei să se reprofileze în spaţii de birouri.

 „Am pregătit clienţilor fideli o serie de evenimente “, a declarat Vlad Dragoescu, managerul mallului Vitantis. Acesta a mai completat că estimează o scădere cu 20-25% a clienţilor din cauza puterii de absorbţie pe care o va avea noul mall.

Reprezentanţii magazinului Grand Arena se ţin pe poziţie şi cred că valul de cumpărători care se va îndrepta spre noul complex din Piaţa Sudului vor reveni după un timp la „vechile obiceiuri“. „La fel s-a întâmplat şi la deschiderea Afi Cotroceni când după deschidere a luat mai mult de jumătate din clienţii de la Plaza România, dar apoi lucrurile s-au liniştit. Pentru început curiozitatea va prima“, ne-a declarat un purtător de cuvânt al Grand Arena.


City Mall,  de vânzare


Oficialii mallurilor nu recunosc, însă, că lipsa chiriaşilor care i-au lăsat baltă este o problemă mai veche. De exemplu, în mallul Grand Arena s-au închis două magazine la parter, iar etajul 1 este în proporţie de 98% gol. Nu au mai rămas decât trei fast food-uri. Pe holuri copiii se dau cu rolele şi nu deranjează pe nimeni pentru că este pustiu.

De asemenea, la etajul 1 al complexului spaţiul a fost umplut cu o pistă de karting.
Acelaşi vânt al schimbării bate şi în complexul vecin, Vitantis, unde s-au închis până acum trei magazine la parter şi opt la etaj.

Un alt mall din partea de sud a oraşului, Liberty Center, îşi maschează şi el lipsa chiriaşilor cu panouri false, dar şi cu „prelungirea“ spaţiului de relaxare, adică cu mese şi scaune pe spaţiile neocupate. Soarta centrului comercial de la Eroii Revoluţiei, City Mall, este şi ea în aer.

Aseară, fondul de retail australian APN European Retail Property Group, cel care a pompat peste 30 de milioane de euro în construirea colosului, analiza scoaterea la vânzare a mallului pentru aproximativ o treime din valoarea iniţială, potrivit unor surse din conducere.

31 de magazine au fost închise până acum în cele patru malluri din sudul Capitalei

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite