Chiria noii primării, gaură la RATB şi RADET

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de buget prevede reducerea masivă a banilor care merg către cele două regii şi creşterea sumei pentru funcţionarea primăriei. Consilierii municipali vor împărţi mâine banii pentru tot anul. Reprezentanţii societăţii civile sunt de părere că Primăria se pregăteşte să investească banii în proiecte nefolositoare şi cer detalierea anumitor cheltuieli. 

Capitala are în 2010 un buget de 5,6 miliarde de lei (aproximativ 1,33 miliarde de euro), cu 1,3 miliarde de lei mai mult decât anul trecut. Sumele alocate pentru funcţionare Primăriei vor fi duble faţă de cele din 2009, creşterile fiind cauzate de faptul că municipalitatea va funcţiona în alt sediu, cel de pe Bulevardul Independenţei, pentru care va plăti anual o chirie de 2,7 milioane de euro.

În schimb, potrivit proiectului de buget, RADET va avea alocat un buget de aproximativ 759 de milioane de lei, cu peste 140 de milioane mai puţin faţă de 2009. Şi bugetul RATB va fi micşorat serios în acest an, de la aproape 749 de milioane de lei la 518 milioane. Primarul general Sorin Oprescu a spus că vrea să reducă subvenţiile deoarece acestea sunt două găuri negre care reprezintă jumătate din buget.

Bani de stadion, da, de baze sportive, ba
O investiţie care necesită o sumă împortantă este Stadionul Naţional, pentru care au fost alocaţi, potrivit proiectului de buget, aproape 149 de milioane de lei, anul trecut fiind alocaţi alţi 191 de milioane.

„Considerăm în continuare această investiţie nejustificată în condiţiile în care oraşul are foarte puţine baze sportive şi doar două-trei ştranduri, iar cheltuielile pentru construcţia de baze sportive au fost nule în bugetele din 2009 şi 2010“, se arată într-un document semnat de reprezentanţii mai multor ONG-uri printre care Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Asociaţia Pro Democraţia.

De asemenea, în acelaşi document este criticată alocarea sumei de peste 25 de milioane de lei Administraţiei Cimitirelor, în condiţiile în care „se cunoaşte că cheltuielile cu înmormîntarea suportate de cetăţeni sunt deosebit de ridicate“. Şi bugetul alocat Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement de 120 de milioane de lei este contestat de ONG-işti. Aceştia vor să se detalieze explicit proiectele în care se va investi această sumă.

Gădiniţe în imobile de patrimoniu
În schimb, alocarea a 3 milioane de lei (sub 1 la 1.000 din bugetul Bucureştiului) pentru restaurarea monumentelor istorice este considerată insuficientă de reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale. Aceştia recomandă ca edilii, în loc să construiască grădiniţe noi, să achiziţioneze imobile cu valoare arhitecturală, iar acestea să funcţioneze ca şi grădiniţe.

Bucureştenii nu au putut dezbate proiectul
Proiectul de buget al Municipiului Bucureşti pe anul 2010 a fost postat pe site-ul instituţiei timp de două săptămâni, îndeplinind astfel obligaţia legală de a fi supus dezbaterii publice, însă bucureştenii nu şi-au putut exprima părerea online pentru că nu li s-a dat această posibilitate.

De asemenea, pe site nici nu a fost publicată modalitatea prin care persoanele interesate pot trimite propuneri şi recomandări la actul normativ. Mâine, însă, proiectul va intra în dezbaterea consilierilor municipalităţii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite