Chinezii s-au înclinat în faţa modei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Expoziţia Mondială Shanghai 2010, România a prezentat, în perioada 9-15 iulie, creaţii vestimentare ce au putut fi admirate şi la Romanian Fashion Week de la Iaşi. În Pavilionul României, 16 designeri, din cei 33 care au participat la festivalul modei de la Iaşi, organizat de Irina Schrotter, şi-au prezentat cu succes creaţiile.

Vreme de o săptămână, chinezii au admirat câte patru prezentări de modă pe zi, o expoziţie fotografică cu tema „Modă şi Ecologie“ şi un film-radiografie a „Săptămânii Modei de la Iaşi“, un festival marca Irina Schrotter, ajuns la a XII-a ediţie.
„Prezentările de modă de la Greenpolis, Pavilionul României de la Shanghai, au fost primite foarte bine. Au avut un public numeros în fiecare seară, care a aplaudat fiecare ieşire a modelelor (12 modele - 9 fete şi 3 băieti - români). Contrar tuturor aşteptarilor noastre, modelele băieţi s-au bucurat de un mare succes pe scena de la Shanghai, fiecare ieşire a lor fiind primită cu ropote de aplauze de publicul chinez“, a declarat Irina Schrotter.
Printre participanţii la „Săptămâna Modei româneşti la Shanghai“ s-au numărat: Adelina Ivan, Alina Lăţan, Andra Cliţan, Andreea Muşat, Andreea Tincu, Cristina Nichita, George Hojbotă, Irina Schrotter, Jolidon, Kinga Varga, Lena Criveanu, Lucian Broscăţean, Lucian Pop, Mihaela Glăvan, Mircea Bărbulescu, Mirela Diaconu, Papucei, Răzvan Ciobanu, Stephan Pelger şi Violeta Gaburici.

image

Moda românească la alt nivel
Prezenţa modei româneşti pe podiumul de la Shanghai se vrea, potrivit creatoarei Irina Schrotter, un eveniment în primul rând de imagine, al cărui mesaj este acela că moda româneasă a depăşit nivelul de subcontractor şi a reuşit să se organizeze şi să se dezvolte pe zona creativă.
„Suntem la aici cu segmentul creativ al industriei noastre, echipa prezentă aici având în componenţă şi make-up artist român Alexandru Abagiu şi hair stylist român - Cristina Micu“, a completat Irina Schrotter.
În selectarea participanţilor la prezentarea de la Shanghai a contat atât calitatea creaţiior, cât şi integrarea într-o linie coerentă a modelelor alese.

Şansa industriei creative
La Shanghai, creatorii români au avut o misiune clară, pe care şi-au îndeplinit-o cu succes: aceea de a demonstra că România are şi o industrie creativă în ceea ce priveşte moda şi nu este doar o zonă exclusivă de lohn. „Din păcate, zona creativă a industriei noastre nu a avut acces la asemenea acţiuni în calitate de organizator, din cauza unui monopol al unei alte federaţii din sectorul de profil care însă avea interese doar în zona de lohn. A durat un număr destul de mare de ani până când am reuşit să convingem Ministerul Economiei că industria textilă românească nu poate fi reprezentată doar de sectorul ei de producţie. Important e că anul acesta am reuşit şi iată, rezultatele nu întârzie deloc“, a precizat Irina Schrotter.

image

Podiumul, în film şi fotografie
Delegaţia română de la Shanghai a propus vizitatorilor şi o expoziţie colectivă de fotografie semnată de cei mai cunoscuţi fotografi de modă români: Cosmin Bumbuţ, Cosmin Gogu, Alexandru Paul, Marius Bărăgan, Gabriel Hennessey, Alex Gâlmeanu şi Tibi Clenci. Filmul care a prezentat radiografia la zi a industriei de fashion din România prin prisma celui mai important eveniment al său, Săptămâna Modei Româneşti de la Iaşi, a primit, în fiecare zi, aplauzele privitorilor. „Pot să vă spun doar că mulţi dintre spectatori, văzând filmul care rulează în pauzele dintre prezentările de modă pe ecranele imense din pavilionul românesc, întrebau dacă e modă italiană. Pentru noi acesta a fost un mare compliment!“, a conchis Irina Schrotter.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite